Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι εντείνει τους ελέγχους στις εταιρείες «κολοσσούς» των σούπερ μάρκετ, ότι επιβάλλει πρόστιμα και ότι προωθεί ενέργειες μόνιμης μείωσης των τιμών, αλλά στην πράξη οι πολίτες διαπιστώνουν αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και μάλιστα αυτές επαναλαμβάνονται ανά μερικές ημέρες.

Στην κορυφή της λίστας ακρίβειας είναι το λάδι, το ρύζι, το κρασί, το κρέας, το γάλα και τα πορτοκάλια, ενώ προβληματισμός επικρατεί για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα είναι τουλάχιστον κατά 10% πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την Ένωση Σουπερμάρκετ οι αυξήσεις στα τρόφιμα θα συνεχιστούν και το 2024 την ώρα που η ανάπτυξη θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με φέτος.

Καθημερινό φαινόμενο τα λουκέτα στις μονάδες εκτροφής

Ο Αθανάσιος Γουδούτσης, πτηνοτρόφος στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης λέει στο OPEN ότι έχει 5.000 κότες που παράγουν 4.500 αυγά καθημερινά. Ωστόσο, μόνο οι τροφές τους κοστίζουν 250 ευρώ τη μέρα, δηλαδή 6.000 ευρώ τον μήνα, ποσά τα οποία έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να συμπαρασυρθεί προς τα πάνω και η τιμή του αυγού.

«Καμπανάκι» ηχούν και οι κτηνοτρόφοι διότι ο ρυθμός με τον οποίο κλείνουν κτηνοτροφικές μονάδες απειλεί άμεσα τη δυνατότητα της Ελλάδας να παράγει τις ποσότητες που καταναλώνουν οι πολίτες της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοσχαρίσιο κρέας φεύγει από τους παραγωγούς στα 6 ευρώ το κιλό και καταλήγει στο τραπέζι των καταναλωτών 10 ευρώ ακριβότερα. «Δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας μας ειδικά σε αγελαδινό κρέας και γάλα. Σε πρόβιο το καλύπτουμε« σημειώνει ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Λαλιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα βοοειδή, καθώς ενώ το 2010 υπήρχαν 12.000 παραγωγοί, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 2.500.

Πηγή: makthes.gr