Ανηφορίζοντας κανείς στη βορειοανατολική Χαλκιδική, στον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας δε μπορεί παρά να κάνει μία στάση στην περίφημη Ταβέρνα Πλάτανος. Η ιστορία της ξεκινά το 1986, όταν ο κ. Αλέξανδρος Καραγιάννης, πατέρας της οικογένειας, άνοιξε το πρώτο κρεοπωλείο. Το 2012, η οικογένεια θέλησε να εξελιχθεί άνοιξε ένα μαγαζί εστίασης το οποίο πρόσφερε στον κόσμο γύρο, ψητά της ώρας και μεγάλη ποικιλία κρεατικών από το κρεοπωλείο τους, ενώ το 2020 μετεξελίχθηκε και μεταφέρθηκε πάλι στην κεντρική πλατεία Αρναίας στην ταβέρνα πλάτανος, όπου άνοιξε η ταβέρνα μαζί με το κρεοπωλείο που λειτουργεί έως και σήμερα.

«Στον εξωτερικό χώρο οι πελάτες κάθονται και τρώνε τα κρέατα και στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα κρέατα της εβδομάδας από το κρεοπωλείο», εξηγεί στο Xalkidiki Politiki ένα από τα τρία αδέρφια που βρίσκονται πλέον στο τιμόνι της επιχείρησης, ο κ. Παναγιώτης.

Η ταυτότητα της παραδοσιακής, ελληνικής κουζίνας είναι ένα από τα βασικά συστατικά των πιάτων τους που επιμελείται η τεχνικός τροφίμων κα Καραγιάννη Μαγδαληνή. Οι αγνές γεύσεις του Πλατάνου ξεκινούν από το μηδέν αφού η οικογένεια διαθέτει δικούς της στάβλους από όπου προμηθεύονται τα κρέατα τους, εξασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο φρεσκάδα αλλά και υψηλή ποιότητα στα πιάτα τους.

Στο μενού της ταβέρνας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ορεκτικών και πιάτα vegan και vegetarian, όπως επίσης και μια πληθώρα κρεάτων, όπως μοσχάρια, χοιρινά και μαύρο χοίρο, αλλά και αλοιφές, ενώ μπορείτε να απολαύσετε και σάντουιτς στο χέρι, για όσους επιθυμούν μια γρήγορη γευστική απόλαυση. Τα προϊόντα τους είναι φρέσκα και αγνά, ακριβώς όπως απαιτεί η παράδοση.

Οι αδελφοί διατηρούν αυτήν την πολύτιμη οικογενειακή κληρονομιά, προσφέροντας στους πελάτες τους μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει την αγάπη για την παράδοση με τη φρεσκάδα των υλικών τους. Με τον πλάτανο να υψώνεται στον εξωτερικό χώρο, η ταβέρνα αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν αυθεντική γεύση σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον.

Με δύο διαφορετικά τμήματα, το κρεοπωλείο και την ταβέρνα, ο Πλάτανος δίνει στους πελάτες την επιλογή να επιλέξουν το περιβάλλον που ταιριάζει στη διάθεσή τους. Το κρεοπωλείο λειτουργεί από το πρωί έως το βράδυ, επιτρέποντας στους πελάτες να αγοράσουν φρέσκα κρέατα για το σπίτι τους. Η ταβέρνα είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ντόπιες παραδοσιακές συνταγές της οικογένειας σε ένα άνετο περιβάλλον. «Ο επισκέπτης έχεις τη δυνατότητα να μπει σε έναν παραδοσιακό οικισμό και να γευτεί ντόπιες συνταγές με φρέσκα υλικά και όχι εμπορίου», εξηγεί ο κ. Παναγιώτης τονίζοντας παράλληλα πως μία από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το λουκάνικο μία παραδοσιακή αυθεντική συνταγή, που διατηρείται από τη γιαγιά της οικογένειας από το 1914 και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της ταβέρνας είναι η άριστη τοποθεσία της στην κεντρική πλατεία της Αρναίας. Η τοποθεσία προσφέρει εξαιρετική πρόσβαση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, όπου μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους ενώ απολαμβάνουν τη θέα της κεντρικής πλατείας.

Η Ταβέρνα Πλάτανος είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Είναι ένα μέρος όπου η παράδοση και η αγάπη για την αυθεντική ελληνική κουζίνα συναντούν την φρεσκάδα και την ποιότητα των προϊόντων. Παράλληλα η Αρναία αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ημερήσια απόδραση από τη Θεσσαλονίκη. Ο Πλάτανος λειτουργεί όλο το χρόνο, με ωράριο λειτουργίας από τις 08:00 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ για το κρεοπωλείο κα έως τις 00:00 για την ταβέρνα.