Τουριστική ανάπτυξη, εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη και ραγδαία ανοικοδόμηση συντελούν στην αυξημένη ζήτηση κατοικίας στην πόλη των Ν. Μουδανιών που ανθίζει περισσότερο από άλλες περιοχές στη Χαλκιδική.

Το δίπτυχο της τουριστικής με την εμπορική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη λειτουργία διοικητικών υπηρεσιών, έχει επιδράσει καταλυτικά στο real estate των Νέων Μουδανιών, με αποτέλεσμα η ζήτηση για κατοικία να ξεπερνάει κατά πολύ την προσφορά, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές σε νεόδμητα αλλά και μεταχειρισμένα ακίνητα.

Σήμερα οι τιμές, στις νεόδμητες κατοικίες έχουν πιάσει και ξεπεράσει τις 2.000 ευρώ/τ.μ., ενώ φθάνουν ως και τις 2.500 ευρώ/τ.μ., με τα ακριβότερα διαμερίσματα να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, την πλέον περιζήτητη περιοχή, όπου πλέον τα προς ανοικοδόμηση οικόπεδα είναι πολύ λίγα.

Όπως είπε στο makthes.gr o σύμβουλος ακινήτων και αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Καρούλης, ένα μέρος της ζήτησης καλύπτεται από τις περιοχές των νεώτερων επεκτάσεων του Γ.Π.Σ. και πιο συγκεκριμένα στη δυτική επέκταση στην περιοχή Ελαιώνας- Αλμύρα, μία καθαρώς οικιστική περιοχή, όπου το 90% των οικοδομών κτίσθηκαν στην τελευταία 20ετία, με πολλές να έχουν ανεγερθεί μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Στην ανάπτυξη της περιοχής του Ελαιώνα, συνέβαλε καθοριστικά η υλοποίηση των έργων υποδομής που κατασκευάστηκαν από το Δήμο, με αποτέλεσμα το τμήμα των Νέων Μουδανιών από την οδό Κανελλοπούλου και δυτικότερα, μέχρι το όριο της παραλιακής ζώνης και την ε.ο. για Θεσσαλονίκη προς τα βόρεια, να έχει την εικόνα ενός καλά οργανωμένου ρυμοτομικά, σύγχρονου οικισμού.

Η περιοχή Ελαιώνας-Αλμύρα
Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, η περιοχή της επέκτασης του ΓΠΣ, ήταν παλαιότερα ένας αγριότοπος, χωρίς έργα υποδομής, που το καλοκαίρι, γέμιζε σκόνη και όταν έβρεχε, γέμιζε λάσπες. Με την κατασκευή έργων υποδομής, από το 2014 και μετά, η εικόνα του οικισμού άλλαξε, δημιουργώντας υπεραξία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Έτσι πλέον, το σύνολο των δομημένων εκτάσεων είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης των Ν. Μουδανιών, ενώ επίσης έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν σύγχρονα έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

Επιπλέον, μέσω εργολαβιών, από το 2017 και έπειτα, η περιοχή του Ελαιώνα έχει ασφαλτοστρωθεί στο σύνολό της και έχουν κατασκευαστεί πεζοδρόμια.

Στην περιοχή της Αλμύρας από το 2019 και ύστερα, έχουν υλοποιηθεί ένας ισόπεδος κόμβος, ασφαλτροστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός καθώς και έργα αναπλάσεων σε δύο κοινόχρηστους χώρους, ενώ έχουν διαμορφωθεί και δύο μεγάλοι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης.

Οι επεκτάσεις των Νέων Μουδανιών
Ο οικισμός των Ν. Μουδανιών, σύμφωνα με τη διανομή του 1930 είχε έκταση 550 στέμματα. Με την επέκταση του οικισμού δυτικά, στην περιοχή Ελαιώνες-Αλμύρα, εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης (το 2008), 350 στρέμματα, ήτοι 340 οικόπεδα περίπου, με συντελεστή δόμησης 0,60 και κάλυψη 40%.

«Η επέκταση στην περιοχή Ελαιώνες- Αλμύρα, προς τα δυτικά και, Τσατσανέικα προς τα βορειοανατολικά του παλιού οικισμού των Νέων Μουδανιών, επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια, να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση για μόνιμη κατοικία. Όμως, η επέκταση στα Τσατσανέικα έχει σε μεγάλο βαθμό αξιοποιηθεί, ενώ πλέον είναι λίγα και τα προς δόμηση οικόπεδα στον Ελαιώνα. Θα πρέπει η αρμόδια αρχή να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ένταξη και νέων επεκτάσεων στο σχέδιο πόλης», τόνισε στο makthes.gr o μελετητής πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος εκτιμητής, Βασίλης Τυρχανίδης.

Τα Ν. Μουδανιά τραβάνε τους Χαλκιδικιώτες
Τα Νέα Μουδανιά, βρίσκονται σε μία μεταβατική φάση καθώς πλέον εξελίσσονται σε μία σύγχρονη πόλη, εξελικτική πορεία που βοηθήθηκε από τα πολλά δημόσια έργα υποδομής που έχουν γίνει, αλλά και από κάποιες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, όπως ήταν η δημιουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ikos Oceania από την Sani/Ikos.

Όπως είπε ο κ. Τυρχανίδης, υπάρχει μία τάσης συγκέντρωσης των νεότερων σε ηλικία Χαλκιδιωτών, στα Νέα Μουδανιά, καθώς με τις αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, τα έργα στην Παραλία, τις πολλές λοιπές βελτιωτικές παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον, τα Μουδανιά, εκτός από εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής, έγιναν και τουριστική περιοχή. Έτσι, είναι πολλοί οι ξένοι που αγοράζουν σπίτι στα Ν. Μουδανιά, αλλά και οι ντόπιοι που θέλουν να εγκατασταθούν στην πόλη, που είναι πάνω στη θάλασσα και σε απόσταση 60 χλμ. από την Θεσσαλονίκη.

Τα σπίτια πωλούνται από τα σχέδια
Η ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες είναι τόσο έντονη, που τα σπίτια πλέον πωλούνται από τα σχέδια, ενώ αυξημένη είναι η ζήτηση και για επαγγελματική στέγη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην περιοχή Ελαιώνας-Αλμύρα, αυτή συγκεντρώνει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, τα οποία λειτουργούν ελκυστικά στους επίδοξους αγοραστές.

Συγκεκριμένα, όπως πρόσθεσε ο κ. Καρούλης, ο Ελαιώνας βρίσκεται μία ευθεία πάνω από την Κοινοτική πλαζ και κοντά σε αυτή, έχει φαρδείς δρόμους και άνετους χώρους στάθμευσης, όπως και κοινόχρηστους χώρους για πράσινο και πάρκα.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στα Νέα Μουδανιά, οι μεταχειρισμένες κατοικίες πωλούνται προς 1.500- 1.600 ευρώ/τ.μ. και σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις ακινήτων, προς 2.000 ευρώ/τ.μ., ενώ τα νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται προς 2.000- 2.500 ευρώ/τ.μ.

Πάντως να σημειωθεί ότι στα Νέα Μουδανιά παρατηρείται ό,τι και σε πολλές άλλες ελληνικές επαρχιακές πόλεις, δηλαδή η ζήτηση να είναι υψηλότερη για το ιστορικό κέντρο της πόλης, παρά τα προβλήματα που ως επί το πλείστον παρατηρούνται, δηλαδή της πυκνής δόμησης, των στενών δρόμων και της έλλειψης χώρων στάθμευσης.

makthes.gr