Με αυξητικούς ρυθμούς έτρεξαν το 2023 τζίρος και πωλήσεις για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, με τη νέα χρονιά να προοιωνίζεται ως άκρως θετική, εφόσον, δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, που θα την ωθήσουν προς αντίθετη πορεία.

Το 2023 φαίνεται να κλείνει με αύξηση πωλήσεων κατά 10% έναντι του 2022, που επίσης ήταν μια θετική χρονιά για την ελληνική αργυροχρυσοχοΐα, ενώ οι τζίροι των καταστημάτων του κλάδου καταγράφουν μεσοσταθμικά άνοδο που μεταφράζεται σε 15%. Τα ποσοστά αυτά αντικατοπτρίζονται και στην αγορά του ρολογιού, που αποτελεί ένα από τα πλέον δυναμικά κομμάτια της αγοραστικής πίτας του κλάδου.

Τα εν λόγω ποσοστά είναι αντίστοιχα πανελλαδικά, την ώρα που, όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικού γεύματος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) και πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ), Πέτρος Καλπακίδης, η αγοραστική κίνηση σε καταστήματα μελών της ΠΟΒΑΚΩ, σε μεγάλους, αλλά και μικρότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης και κατά συνέπεια και των πωλήσεων του κλάδου.

Πάντως στη Θεσσαλονίκη την όποια κινητικότητα από πλευράς τουριστών τη δημιουργούν οι Βαλκάνιοι, με τους Ρουμάνους να βρίσκονται στην κορυφή της πελατειακής πυραμίδας καθώς φαίνεται να εκτιμούν ιδιαίτερα τα χρυσά αντικείμενα.

Αναφορικά με τις επιλογές των καταναλωτών αυτές παραμένουν σταθερές, με τις βέρες, τα δαχτυλίδια και δη τα μονόπετρα, τα βαφτιστικά αντικείμενα (σταυρουδάκια κλπ) αλλά και τα προσκυνηματικού χαρακτήρα αντικείμενα (εικόνες) να κρατούν τα σκήπτρα των πωλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική ζήτηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, τάση που επανεμφανίστηκε μετά από αποχή ετών, για τα δαχτυλίδια που κοσμούνται από πολύτιμους λίθους.

Στην τελική ευθεία το ντοκιμαντέρ για το ελληνικό κόσμημα 

Στο μεταξύ, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, που στοχεύει στην προβολή και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας  του ελληνικού κοσμήματος ανά τον κόσμο. «Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 8 λεπτών, αποτελεί, αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα της ΠΟΒΑΚΩ, η οποία θα ανέμενε την αντίστοιχη ευαισθησία και  από την πολιτεία προκειμένου να προβάλει το ελληνικό κόσμημα, το οποίο διαθέτει ιστορία 6.000 ετών και αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ.

Επιστημονική συνεργάτιδα για το ντοκιμαντέρ είναι η γνωστή λαογράφος Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, η οποία έχει διατελέσει επί σειρά ετών διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σκηνοθέτιδα η Ειρήνη Στείρου, ενώ από πλευράς ΠΟΒΑΚΩ υπεύθυνος παραγωγής είναι ο γενικός γραμματέας και τομεάρχης πολιτισμού της ΠΟΒΑΚΩ, Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, συνεπικουρούμενος από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βασίλη Γιαμπουρά και Γιάννη Συρμακέση.

Αναφορικά με τη διαχρονική συλλογική ευθύνη και ευαισθησία που επιδεικνύει η ΠΟΒΑΚΩ το 2023 προχώρησε σε χρηματική στήριξη προς τους πλημμυροπαθείς από το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας Daniel, ενώ συνέχισε και την τρέχουσα χρονιά την ενίσχυση, μέσω δωρεών, προς σχολές αργυροχρυσοχοΐας.