Για τον τρόπο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως «θα λειτουργούν ως παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων, με αυστηρά κριτήρια». Παράλληλα, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας διεμήνυσε ότι «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

«Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο για λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν και στην πατρίδα και να σπουδάσουν. 40.000 νέοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτηριακές υποδομές τους θα έχουν προϋποθέσεις».

«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία», τόνισε και σημείωσε πως «προτεραιότητα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα».

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με την οπαδική βία»

Για την οπαδική βία, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι «σημαντικό ότι η δικαστική έρευνα έχει αναβαθμιστεί. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, υπάρχει πια μια καθολική απαίτηση να γίνουν τα γήπεδα χώρος αθλητικής άμιλλας και να μην χρειάζεται να καταναλώσουμε σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την αστυνομία για να μην γίνονται επεισόδια στα γήπεδα».

Συνέχισε λέγοντας πως είναι «σημαντική παρέμβαση η δυνατότητα της πολιτείας να παρέμβει με άμεσο τρόπο σε αντικειμενικά γεγονότα που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές αγώνων κεκλεισμένων των θυρών».

«Η δύσκολη η μάχη με την οπαδική βία που διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού. Θα προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν από τις ΠΑΕ όπως η λειτουργία καμερών, η μοναδική λέσχη φιλάθλων, η ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων», επισήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ethnos.gr