agrotika

Διχάζει τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής, η τροπολογία που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η βουλή, με  πλειοψηφία 262 βουλευτών, για την άδεια διαμονής και εργασίας μεταναστών, που έχουν συμπληρώσει τριετή παραμονή στη χώρα μας.

Οι υπολογισμοί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνουν λόγο για 180.000 εργατικά χέρια που απαιτούνται στη χώρα μας για τις αγροτικές εργασίες.

Παρόλα αυτά, από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν η τροπολογία θα βοηθήσει την ύπαιθρο και θα στείλει το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό στα χωράφια και στα ποιμνιοστάσια. Όπως υποστηρίζουν οι αγροτικοί σύλλογοι ανά τον νομό Χαλκιδικής, η εν λόγω ρύθμιση θα αναβαθμίσει ποιοτικά και όχι ποσοτικά τους εργάτες γης, που τόσο πολύ λείπουν τελευταία από τις καλλιέργειες.

Θετικό μεν το μέτρο για τον ΕΦΚΑ βλέπει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δημήτρης Κόμνος, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι η γραφειοκρατία παραμένει χωρίς να αλλάζει κάτι. «Πρέπει να γίνει κάτι ως προς την ταχύτερη έκδοση των δικαιολογητικών, και σε δεύτερο χρόνια να υπάρξουν επιδοτούμενα προγράμματα για τη βιωσιμότητα του κλάδου», τονίζει ο κ. Κόμνος.

Όπως τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, είναι πολύ πιθανόν οι νόμιμοι πλέον μετανάστες να προτιμήσουν άλλου είδους εργασίες, σε ξενοδοχειακές μονάδες και στην εστίαση, παρά στην ύπαιθρο. «Η πρωτοβουλία που πάρθηκε είναι θετική, αρκεί οι άνθρωποι αυτοί να επιλέξουν και τις αγροτικές εργασίες. Πολύ φοβάμαι ότι θα στραφούν σε άλλες δουλειές και δεν θα έρθουν στα χωράφια και στα μαντριά για εποχική απασχόληση. Έπρεπε με κάποια ρύθμιση να υπάρξει μέριμνα και για εμάς, να δοθεί προτεραιότητας στις αγροτικές εργασίες, να έρθουν να δουλέψουν με εργόσημο», εξηγεί ο κ. Τσιαρτσιαφλής, που σε λίγο διάστημα θα υποδεχθεί άλλα 7 άτομα από την Ινδία για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του Συνεταιρισμού.