Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η έξαρση του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα και για αυτό επανέρχονται οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους.

Σήμερα θα εκδοθεί ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με συστάσεις για μέτρα πρόληψης μετά την έξαρση τόσο του κορωνοϊού όσο και των υπόλοιπων ιογενών λοιμώξεων, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του Οργανισμού.

Χθες συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων και κατέληξε σε συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, σε υγειονομικές μονάδες, αλλά και δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

«Τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες υπάρχει συστηματική έξαρση, σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού», εξήγησε ο Δημήτρης Παρασκευής, εξηγώντας γιατί οι ειδικοί αποφάσισαν να κάνουν τώρα αυτές τις συστάσεις.

«Επίσης, βρισκόμαστε σε περίοδο που έχει ξεκινήσει η αύξηση των υπόλοιπων λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και ο RSV», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως δεν θεωρεί πολύ πιθανό να γίνουν υποχρεωτικά κάποια μέτρα το επόμενο διάστημα, αλλά, πρόσθεσε «σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για το τι θα συμβεί στο μέλλον».

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία που έχει να κάνουν την τέταρτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς ενισχύεται η προστασία τους έναντι σοβαρής νόσου.

πηγή lifo