Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε για το έτος 2023, το Βραβείο, με τίτλο «Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δ. Κριτικού. Θεματική: Σκλήρυνση κατά πλάκας» της Α’ Τάξης των Θετικών Επιστημών, στον Διευθυντή της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γρηγοριάδη, για την έρευνα και το εν γένει έργο του προς αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Γρηγοριάδης αποφοίτησε από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. (Ιατρικό τμήμα Σ.Σ.Α.Σ.). Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Νευρολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εξειδικεύθηκε στη Νευροανοσολογία και την ανοσοπαθολογία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στα Πανεπιστήμια Hadassah των Ιεροσολύμων και στο Ινστιτούτο Έρευνας του Εγκεφάλου στη Βιέννη. Είναι Καθηγητής Νευρολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ και Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Στην ίδια κλινική εντάσσονται το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης και το Εργαστήριο Πειραματικής Νευρολογίας και Νευροανοσολογίας για τα οποία είναι επιστημονικά υπεύθυνος από 20ετίας περίπου.

Ο Καθηγητής Γρηγοριάδης είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών, ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) και Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας (ENE), Επιστημονικός Υπεύθυνος για το ΑΠΘ της Εθνικής Εμβληματικής Δράσης «Ιατρική της Ακριβείας για τα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα». Είναι κριτής πολλών επιστημονικών περιοδικών της διεθνούς βιβλιογραφίας και υπεύθυνος ερευνητής σε πλήθος πολυκεντρικών κλινικών μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία για το επιστημονικό του έργο από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς.

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ.