Με έμφαση στον διάλογο, την κοινωνία των πολιτών και την εξάλειψη των διακρίσεων, η Νέα Αριστερά κάνει την εμφάνισή της και στο νομό Χαλκιδικής, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις απόψεις του νέου πολιτικού σχηματισμού.
Οι υπεύθυνοι της Νέας Αριστεράς κάνουν λόγο για μια μεταβατική συγκυρία στην οποία όπως λένε: “Η ταυτότητα μας δεν είναι παγιωμένη αλλά συγκροτείται εν κινήσει. Το προς τα πού θα κινηθεί, ποιους θα πάρει και ποιους θα αφήσει, δεν είναι προϊόν τύχης ή ατυχίας αλλά συγκεκριμένων στόχων. Ο δικός μας στόχος είναι σαφής: θέλουμε πρώτα από όλα την ουσιαστική σχέση με πολίτες και κοινωνικές δυνάμεις της Νέας Αριστεράς, ουσιαστική σχέση με τις πιο ανήσυχες και δημιουργικές τάσεις της ελληνικής κοινωνίας για τα μεγάλα επίδικα: κλιματική δικαιοσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη, επανεκκίνηση της Δημοκρατίας“.
Επίσης στο κείμενο που δημοσιοποιούν αναφέρουν πως “Σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό υπάρχουν εγχειρήματα και δυναμικές που μας ενδιαφέρουν. Όχι απλά ως ακροατές της δικής μας πολιτικής πρότασης, αλλά ως ενεργοί συμμέτοχοι στη διαμόρφωσή της. Και η ανανέωση απαιτεί σχέσεις και δεσμούς εμπιστοσύνης. Να προχωρήσουμε σε κάθε γεωγραφικό επίπεδο στην καταγραφή και στην επικοινωνία, στην ανοικτή πρόσκληση, δίχως ιδεολογικές παρωπίδες, στους ανθρώπους που θα θέλαμε να έχουμε μαζί μας στο νέο μας εγχείρημα“.
Στο κάλεσμα γίνεται λόγος για αυτο-οργάνωση και δημοκρατική συμμετοχή με στόχο την ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και δημιουργώντας χώρο για κάθε πολίτη που θέλει να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.
Οι πολίτες της Χαλκιδικής καλούνται να συμμετέχουν στη Νέα Αριστερά όπως επισημαίνεται στο κείμενο-κάλεσμα και να συμβάλλουν στην αναγέννηση των τοπικών φορέων, συνδικάτων, και άλλων θεσμών.