Έως το τέλος του 2024 θα παραμείνει σταθερή η δόση των στεγαστικών δανείων για όσους δανειολήπτες την καταβάλλουν με συνέπεια, μετά από απόφαση των εγχώριων τραπεζών να παρατείνουν το μέτρο προστασίας των οφειλετών από τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων.

Δεδομένου ότι το 85-90% των στεγαστικών δανείων που έχουν εκταμιευτεί τα τελευταία έτη στην Ελλάδα είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, οι τράπεζες ανέλαβαν την περυσινή άνοιξη την πρωτοβουλία να “παγώσουν” τα επιτόκια στα επίπεδα Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι έκτοτε, σε όλα τα ενήμερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, το Euribor ισούται με 2,85% έναντι 3,9% που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι μέσα σε αυτό το διάστημα εννέα μηνών, το επιτόκιο της ΕΚΤ έχει αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης, από 3% στις 22 Μαρτίου 2023 σε 4% στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Από τον Οκτώβριο και έπειτα, τα επιτόκια του ευρώ έχουν παραμείνει σταθερά με επικρατέστερη εκτίμηση τη μείωσή τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κάτι τέτοιο, πάντως, θεωρείται απίθανο να συμβεί εντός του 2024, με τα στελέχη της ΕΚΤ να κρατούν “μικρό καλάθι” όσον αφορά το σημείο εκκίνησης αλλά και τον ρυθμό της μείωσης των επιτοκίων.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Bloomberg στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σύμφωνα με την οποία θεωρεί “πιθανή” την αποκλιμάκωση των επιτοκίων εντός του 2024.

capital.gr