Όποιος παρακολουθεί αυτές τις ημέρες τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στις γειτονιές της Αττικής ή τις κοπές πίττας Νομαρχιακών Επιτροπών είναι βέβαιο ότι θα παρατηρήσει την παρουσία στελεχών που στο παρελθόν δεν πολυσύχναζαν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Για παράδειγμα στην κοπή πίτας της ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής θα έβλεπε δίπλα στον ομιλητή Μάκη Βορίδη και τους τοπικούς βουλευτές και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τσιόδρα. Λίγο αργότερα οι προσεκτικοί παρατηρητές θα διέκριναν ότι στην περιοδεία του πρωθυπουργού στην Αγία Παρασκευή περπάτησε μαζί του ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Οι παρουσίες αυτές δεν είναι τυχαίες, καθώς εντάσσονται στην μάχη του σταυρού που έχει ξεκινήσει ενόψει των ευρωεκλογών. Με τους μνηστήρες για την ευρωλίστα να έχουν ξεκινήσει τον αγώνα.

Κατ΄ αρχήν να πούμε τα δεδομένα: Οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 9 Ιουνίου, με σταυρό και σε μια πανελλαδική εκλογική περιφέρεια. Όπως δηλαδή συνέβη και το 2019. Όσο για τα ονόματα εδώ τα δεδομένα είναι αβέβαια. Ακόμη και για τους 8 εν ενεργεία ευρωβουλευτές που εξέλεξε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.

Για τους 3 πρωτοεκλεγέντες, δηλαδή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο η απόφαση έχει ληφθεί και θα είναι εκ νέου στη λίστα. Για τους άλλους τα πράγματα είναι ακόμη αδιευκρίνιστα. Για τον Γιώργο Κίρτσο που έχει διαγραφεί από τη ΝΔ και για τη Μαρία Σπυράκη που η κομματική της ιδιότητα τελεί υπό αναστολή δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα υποψηφιότητα. Για τους άλλους τρεις, δηλαδή τον Μανόλη Κεφαλογιάννη, την Ελίζα Βόζενμπεργκ και τον Θοδωρή Ζαγοράκη που συμπληρώνουν πλέον δεύτερη θητεία οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ανακοινωθεί. Αυτή τη στιγμή μάλιστα κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για οτιδήποτε. Απλώς κρατάμε την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Βόζενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Την απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός και εκτιμάται ότι μπορεί και είναι και αλά καρτ, δηλαδή από τους 3 να είναι εκ νέου υποψήφιος μόνο η κ. Βοζενεμπεργκ.

Μάλιστα η απόφαση για τα ονόματα της ευρωλίστας φαίνεται ότι επισπεύδεται, λόγω της επιστολικής ψήφου. Για να εφαρμοστεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές πρέπει τα ονόματα των υποψηφίων στην ευρωλίστα να έχει οριστικοποιηθεί όχι όπως παλιότερα (δηλαδή 40 ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών), αλλά αρκετά νωρίτερα (πιθανώς εντός του Απριλίου), έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να τυπωθούν τα ψηφοδέλτια και να σταλούν στα πέρατα της γης όπου θα ψηφίσουν οι Έλληνες ομογενείς.

Νέα ονόματα ακούγονται πολλά, με την Πειραιώς αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνει προθέσεις για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ευρωλίστα των 42 ονομάτων. Σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται οι προαναφερθέντες Πύρρος Δήμας και Δημήτρης Τσιόδρας, ο πανεπιστημιακός Ναπολέων Μαραβέγιας που ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Κεφαλονιά, καθώς και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οι μνηστήρες από τη Θεσσαλονίκη

Από τον Βορρά τα ονόματα που ακούγονται είναι του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, με τον οποίο προεκλογικά ο πρωθυπουργός ήπιε καφέ παρέα με τον Αντώνη Ρέμο και του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου.

Για τη Βούλα Πατουλίδου, το ενσταντανέ της οποίας με τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη κοπή πίτας του υπουργείου Αθλητισμού φούντωσε τα σχετικά σενάρια, όλα παραμένουν ανοικτά. Όπως εκτιμάται πάντως το γεγονός ότι το προφίλ της μοιάζει με αυτό του Πύρρου Δήμου μπορεί να επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

makthes.gr