Παρέχοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και με άλλα κίνητρα, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού, ανέφερε:

«Για το πρόβλημα με το προσωπικό, που αφορά κυρίως συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες -και ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους αλλά και με παθολόγους σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της χώρας- θα υπάρξει πάρα πολύ άμεσα πρωτοβουλία από εμάς και στο πλαίσιο του ανοίγματος του επαγγέλματος, αλλά και διάφορα άλλα κίνητρα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό». Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι το άνοιγμα του επαγγέλματος αφορά τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ, όλων των ειδικοτήτων, να μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Στο ερώτημα εάν έχουν προβλεφθεί μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, απάντησε ότι ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει 10.000 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, εκ των οποίων οι 6.500 θα γίνουν εντός του 2024.

«Από αυτές, περισσότερες από 1.500 αφορούν γιατρούς και ήδη είμαστε στη διαδικασία που έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις. Πριν από περίπου έναν μήνα είχαμε την προκήρυξη 230 θέσεων ιατρικού προσωπικού. Θα υπάρξει μέσα στις επόμενες 20 μέρες άλλη μία πολύ μεγάλη προκήρυξη ιατρικού προσωπικού και θα ακολουθήσουν τη διαδικασία του ΑΣΕΠ οι μεγάλες προκηρύξεις του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Χρειάζεται ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο όσον αφορά τις προσλήψεις και διάφορες κινήσεις, ώστε να γίνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο υφυπουργός Υγείας επισκέφτηκε τη Μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» του Θεαγενείου και στη συνέχεια το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Ανέφερε ότι το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι ενισχύεται από την Πολιτεία με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

«Ήδη υπάρχει εξοπλισμός από χρηματοδοτικά προγράμματα και θα υπάρξει η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου καθώς και η ανακαίνιση τμημάτων του Νοσοκομείου και των επειγόντων περιστατικών με χρήματα που θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Την Πέμπτη, από το βήμα του 22 Πανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε τη στήριξη του ΕΟΜ με την ψηφιακή του αναβάθμιση καθώς και με χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν για την πρόσληψη 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων, σημειώνοντας ότι στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν συντονιστές έχει παρατηρηθεί αύξηση των μεταμοσχεύσεων σε μεγάλο βαθμό.

πηγή makthes.gr