Σκυλιά κακοποιημένα, δηλητηριασμένα γατιά και ζώα που υποφέρουν στα χέρια ανθρώπων που τα κακομεταχειρίζονται και τα εκμεταλλεύονται. Οι εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του Φιλοζωικού Πολιτιστικού & Περιβαντολλογικού Σωματείου Πολυγύρου “Η Κιβωτός”, έρχονται σχεδόν καθημερινά,  αντιμέτωποι με περιστατικά κακοποίησης ζώων.
Η Δήμητρα Μοδικού, εθελόντρια στο σωματείο τα τελευταία 9 χρόνια, εξηγεί στο halkidiki politiki πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες που φθάνουν στον σύλλογο, έστω και ανώνυμα.   “Μας ειδοποιούν για ζώα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν μόνιμα δεμένα, σε μία μικρή περίφραξη ή σε κάποια ταράτσα, μόνα τους, χωρίς φαγητό και με βρώμικο νερό. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για υποσιτισμένα σκυλιά, τα οποία τα παίρνουν και στην συνέχεια συνειδητοποιούν ότι δεν τα θέλουν και τα εγκαταλείπουν. Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εγκαταλείψεις που αφορούν κυνηγόσκυλα και τσομπανόσκυλα, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή του Πολυγύρου.
Δηλητηριασμένα γατιά στην αυλή νηπιαγωγείου στον Πολύγυρο
Σύμφωνα με τις εθελόντριες: “Έχουν αυξηθεί ραγδαία και τα τροχαία στα οποία εμπλέκονται ζώα. Τα πατούν και τα εγκαταλείπουν στη μέση του δρόμου. Συνεχίζουν και μας απασχολούν συχνά και περιστατικά δηλητηριάσεων. Πρόσφατα μας ειδοποίησαν για δηλητηριασμένα γατάκια στην αυλή ενός νηπιαγωγείου στον Πολύγυρο. Ευτυχώς δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα παιδιά στην αυλή. Τα περισυλλέξαμε αμέσως.”
Είχαν πετάξει κουτάβια μέσα σε τσουβάλια στη μέση του δρόμου.
Ένα από τα δεκάδες περιστατικά που είχε σοκάρει την τοπική κοινωνία, ήταν όταν τον Αύγουστο του 2023, στον Πολύγυρο,  3 αδέσποτα κουτάβια βρέθηκαν δεμένα μέσα σε ένα τσουβάλι και πεταμένα στη μέση του δρόμου. Τα άτυχα ζώα πατήθηκαν από διερχόμενα οχήματα και μόνο το ένα εξ αυτών κατάφερε τελικά να σωθεί. Η Μπέλα. Σήμερα η Μπέλα φιλοξενείται σε ένα σπίτι στη Σάρτη και περιμένει την οικογένεια που θα την υιοθετήσει. Έχει αναρρώσει, έχει ομορφύνει και είναι ιδιαίτερα φιλική και χαρούμενη σύμφωνα με τους εθελοντές που την φροντίζουν. Πρόκειται για ένα κουτάβι, 8-9 μηνών, μεσαίου μεγέθους που δεν θα ξεπεράσει τα 16 κιλά.
Στην φωτογραφία απεικονίζεται η Μπέλα 
Υιοθετήθηκε η Νίκη, το σκυλί που είχαν δέσει με σύρμα 
Ακόμη ένα περιστατικό βάναυσης κακοποίησης που είδε το φως της δημοσιότητας είναι η περίπτωση της Νίκης. Το σκυλί είχε εντοπιστεί πριν από λίγους μήνες έξω από τον Πολύγυρο, κακοποιημένο, έχοντας δεμένο σφιχτά στη μέση του ένα σύρμα. Εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε αμέσως στο φιλοζωικό σωματείο και από εκεί στην κτηνίατρο όπου χρειάστηκαν μήνες θεραπειών για να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να αναρρώσει. Σήμερα η Νίκη έχει αναρρώσει, υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη και έχει ενσωματωθεί πλήρως στην οικογένεια που την ανέλαβε.
Η Νίκη στο καινούργιο της σπίτι
Οι εθελοντές του φιλοζωικού σωματείου υπογραμμίζουν πως πρέπει να εφαρμοστούν οι αυστηρές ποινές που έχουν θεσπιστεί.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ποινή φυλάκισης 8 ετών χωρίς αναστολή, η οποία επιβλήθηκε στον 33χρονο που κατηγορείται για τη συστηματική δολοφονία γατών στο κέντρο της Αθήνας.
“Χωρίς καταγγελίες και μαρτυρίες δεν θα γίνει δουλειά, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι. Εάν δούμε ή ακούσουμε κάτι που αφορά κακοποίηση ζώου, πρέπει να τα καταγγείλουμε, έστω και ανώνυμα” λένε οι εθελοντές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το μήνυμα που πρέπει να περάσει στον κόσμο είναι ότι η υιοθεσία είναι μία σοβαρή υπόθεση. “Όταν αποφασίσουμε να εντάξουμε ένα ζώο στην οικογένεια μας πρέπει να αναλογιστούμε πως θα το έχουμε μαζί μας για τα επόμενα, τουλάχιστον 15 χρόνια. ” τονίζουν χαρακτηριστικά.
Το Φιλοζωικό Πολιτιστικό & Περιβαντολλογικό Σωματείο Πολυγύρου “Η Κιβωτός” απευθύνει έκκληση σε όσους πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στο σκέλος της φιλοξενίας να επικοινωνήσουν με τους εθελοντές. Επιπλέον, οι πολίτες που το επιθυμούν, μπορούν να αναλάβουν την πληρωμή κτηνιάτρων, οι οποίοι συνεργάζονται με το σωματείο για τις θεραπείες και την φροντίδα των ζώων.
Σχετικά με την συνεργασία που υπάρχει με τη νέα δημοτική αρχή, οι εθελόντριες του σωματείου επισημαίνουν ότι έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις με τη νέα διοίκηση και υπάρχει η πρόθεση για μία καλή συνεργασία τα επόμενα χρόνια.
Ο Garfield ο οποίος είχε εντοπιστεί με κατάγματα και πλέον αναρρώνει
Η Depot, η οποία είχε εντοπιστεί χτυπημένη
Η Μήνα, η οποία αναρρώνει μετά από χτύπημα που δέχθηκε από όχημα 
Γατάκι το οποίο βρέθηκε βαριά τραυματισμένο 
Η σελίδα του Φιλοζωικού Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Σωματείου Πολυγύρου
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064656160936