Δυναμικό ντεμπούτο έκανε η πλατφόρμα του gov.gr μέσω της οποίας οι οφειλέτες μπορούν να εκδώσουν συγκεντρωτική βεβαίωση οφειλών για τα χρέη τους σε Δημόσιο, τράπεζες και servicers με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, στις δύο εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας 1.896 οφειλέτες έχουν αιτηθεί βεβαίωση χρηματικών οφειλών. Επιπλέον 2.591 οφειλέτες έχουν εκκινήσει τη δημιουργία της ηλεκτρονικής αίτησης, χωρίς ωστόσο, να έχουν προχωρήσει ακόμη σε οριστική υποβολή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο υπ΄ αριθμ. 5024/2023, οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν τα στοιχεία των οφειλών εντός 15 ημερών από την υποβολή της οριστικής αίτησης.

Θυμίζεται ότι η βεβαίωση αφορά το σύνολο των ρυθμισμένων οφειλών των πολιτών τόσο προς τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών διαχείρισης (servicers) όσο και των ασφαλιστικών ταμείων και, φυσικά, της ΑΑΔΕ.

Προϋπόθεση η άρση απορρήτου

Αξίζει να αναφερθεί ότι η θερμή υποδοχή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τους οφειλέτες σημειώθηκε παρά την προϋπόθεση της πλατφόρμας για άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση καθώς προηγούμενες πρωτοβουλίες -οι οποίες μάλιστα αφορούσαν ενίσχυση ευαλώτων- δεν έτυχαν αποδοχής ακριβώς επειδή προϋποθέτουν άρση απορρήτου.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην ενημέρωση των πολιτών σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες και servicers, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους έναντι των δημόσιων φορέων.

Τους επόμενους μήνες -έως τα τέλη Μαρτίου- αναμένεται η υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τους servicers, τύπου e-banking, όπου οι δανειολήπτες θα λαμβάνουν τη συνολική εικόνα των οφειλών τους -ρυθμισμένων και μη- σε πραγματικό χρόνο.