Τα θετικά μηνύματα για τη σεζόν του 2024 που ήδη έχουν μεταδώσει οι μεγάλοι tour operators, αεροπορικές εταιρείες και ανεξάρτητοι πράκτορες του εξωτερικού επιβεβαιώνουν πλέον και οι εκπρόσωποι των Ελλήνων ξενοδόχων.

Την αισιοδοξία τους για ήπια αύξηση της τουριστικής κίνησηςκαι φέτος εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός και ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Ιωάννης Χατζής σε συναντήσεις τους με δημοσιογράφους. Ο ΕΟΤ δια στόματος του γ.γ. Δημήτρη Φραγκάκη είπε ότι ο Οργανισμός θα δαπανήσει φέτος 9,4 εκατ. ευρώ, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα προβολής και συνδιαφήμισης της χώρας.

Ο κ. Βασιλικός είπε ότι παρά την αρνητική συγκυρία, λόγω της ακρίβειας, της ανόδου των επιτοκίων, και των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή οι προκρατήσεις και τα slots κινούνται ανοδικά. «Ή υποτιμήσαμε το revenge travel ως τάση που θα ίσχυε μόνο τη χρονιά μετά την πανδημία ή τελικά έχουν αλλάξει οι ταξιδιωτικές συνήθειες και οι προτεραιότητες που βάζουν πλέον οι άνθρωποι».

Ο κ. Χατζής αναφέρθηκε σε ήπια άνοδο των κρατήσεων, η οποία θα φανεί κυρίως τους μήνες αιχμής, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν και τα μικρότερα καταλύματα προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα της φιλοξενίας. Ο ίδιος τόνισε ότι στα ξενοδοχεία που είναι κατηγορίας ενός και τριών αστέρων, τα οποία αποτελούν το 70% του συνόλου των μονάδων στην Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες εάν διαθέτουν αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις.

Το θέμα αυτό της μη δυνατότητας επιχορήγησης των καταλυμάτων χαμηλότερων κατηγοριών έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του κλάδου. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ είπε ότι αναμένονται ανακοινώσεις για ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά προγράμματα όλων των κατηγοριών ξενοδοχείων. Όπως φαίνεται, η μελέτη που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΙΤΕΠ βρήκε ανταπόκριση στην κυβέρνηση.

Οι ενέργειες του ΕΟΤ

Οι βασικοί πυλώνες που θα δαπανηθούν τα χρήματα του ΕΟΤ για το 2024 στο θέμα της προβολής, είναι η απευθείας προβολή σε μέσα του εξωτερικού και σε πλατφόρμες τουρισμού και το πρόγραμμα συνδιαφήμισης με tour operators και αεροπορικές εταιρείες. Ο γ.γ. του ΕΟΤ είπε πως η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό αποτελεί και στρατηγικό στόχο για τον ΕΟΤ ώστε «ενισχύσουμε την ηγετική θέση της Ελλάδας στον τουρισμό και να διατηρηθεί η ζήτηση σε υψηλά επίπεδα».

Το πρόγραμμα συνδιαφήμισης του Οργανισμού έχει διάρκεια 14 μήνες και αφορά σε συνεργασία με 10 αεροπορικές εταιρίες και tour operators, ενώ συνεχίζεται η καμπάνια «Greece Does Have a Winter» η οποία θα επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά. Οι κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού της Ευρώπης αλλά και η Αμερική θα είναι και οι αγορές-στόχοι του ΕΟΤ, ενώ και στο πρόγραμμα μπαίνουν και νέες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία αλλά και οι Αραβικές Χώρες, όπως και η Κορέα, η Ιαπωνία και η Λατινική Αμερική.

Τη διεξαγωγή της κορυφαίας διεθνούς διοργάνωσης «Resort & Residential Hospitality Forum” (R&R) για τα προσεχή τρία χρόνια στην Αθήνα, ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Μαρίνος Γιαννόπουλος και ο γ.γ. του ΕΟΤ. Οι τρεις φορείς συμπράττουν προκειμένου για τρία χρόνια να φιλοξενηθεί στην Αθήνα μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις στο χώρο της φιλοξενίας, η οποία μέχρι και το 2023 διεξαγόταν στην Πορτογαλία. Σημειώνεται ότι το “R&R” έχει καταξιωθεί ως συνεδριακός θεσμός υψηλού κύρους με τη συμμετοχή ηγετών της παγκόσμιας αγοράς και ως πλατφόρμα μοναδικών ευκαιριών δικτύωσης ( networking) ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της φιλοξενίας.

πηγή news247.gr