Τη δέσμη μέτρων κατά της οπαδικής βίας, ενόψει της επαναλειτουργίας των κερκίδων στα γήπεδα από τις 13 Φεβρουαρίου, παρουσίασαν από κοινού ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ, η οποία θα δημοσιευτεί εντός της ημέρας, συνοψίζονται στη φράση του κ. Βρούτση «από 13 Φεβρουαρίου αλλάζουν τα πάντα», αφού από τη συγκεκριμένη ημερομηνία η ρίψη έστω ενός πυρσού ή μίας κροτίδας θα συνεπάγεται με κλείσιμο του γηπέδου από την επόμενη αγωνιστική.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 6η Μαρτίου, όταν για τη λειτουργία ενός γηπέδου στα πρωταθλήματα της Super League και της Basket League θα είναι υποχρεωτική η χρήση καμερών.

Τέλος, από τις 9 Απριλίου οι φίλαθλοι θα μπαίνουν στα γήπεδα μόνο μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet, με τον κ. Παπαστεργίου να εξηγεί τη σχετική διαδικασία.

«Μου ανατέθηκε η εντολή για να κάνω την πρώτη ενημέρωση πριν από 2 μήνες μετά από ένα τραγικό γεγονός. Ήταν μέτρα δυσάρεστα και δόθηκε ένα περιθώριο δύο μηνών στους υπουργούς και τις ομάδες για να προσαρμοσθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Η αρχική τοποθέτηση του κ. Βρούτση:

«Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει. Δεν έχει χρώμα. Πήγαμε με ένα νομοθετικό σχέδιο και το θετικό είναι ότι όλες οι πλευρές ήταν με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Εκσυγχρονίζει και θωρακίζει τα γήπεδα κατ’ εξοχήν ποδοσφαίρου και ελπίζουμε όλα τα γήπεδα της χώρας.

Είχε προηγηθεί και μια συμμαχία όλων των ΠΑΕ. Συναντηθήκαμε με τα θεσμικά όργανα της Super League 1 και της Basket League. Συναντηθήκαμε και με την ΕΠΟ και δημιουργήσαμε συμμαχία.

Από την Τρίτη 13/2 ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, μια νέα ΔΕΑΒ. αυστηρές κυρώσεις. Δρακόντειες. Κλείσιμο γηπέδου από φιλάθλους σε ρίψη κροτίδων, πυρσών, κλείνει το γήπεδο από την επόμενη Κυριακή. Στόχος είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και τη βαθμολογία, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου, Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της UEFA και της FIFA αλλά η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια του πολίτη. δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη για το αν θα κλείσουν ή όχι τα γήπεδα.

Η ποινή είναι συγκεκριμένη, έρχεται η έκθεση της ΔΕΑΒ, το φύλλο του παρατηρητή και τότε αποφασίζεται το κλείσιμο του γηπέδου την επόμενη Κυριακή. Έχω ευχηθεί να μην χρειαστεί να κλείσει κανένα γήπεδο. Να το χαιρόμαστε όλοι να χαιρόμαστε την ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά αν δεν τηρηθούν αυτά, οι αγωνιστικές ή η αγωνιστική θα γίνεται χωρίς φιλάθλους.

Στις 6/3, μέρα Τετάρτη, ξεκινά μια συγκεκριμένη διαδικασία, με την εγκατάσταση καμερών και αν δεν έχει τηρηθεί δεν θα ανοίξει κανένα γήπεδο. Δώσαμε απαραίτητο χρόνο. Για πρώτη φορά τρία υπουργεία, με κλιμάκια επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου και υπήρξαν ειδικές εκθέσεις. Από την Τετάρτη 6/3 και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν εξασφαλίζουν το αν θα ανοίξουν ή όχι τα γήπεδα. Πιστεύω ότι θα έχει βγει και το ΦΕΚ για τις κάμερες. Αύριο στο ραντεβού μου με τον πρόεδρο της Super League 1 και της Basket League θα δοθεί το φύλλο του ΦΕΚ.

Όλοι είμαστε απέναντι στην βία, γι’ αυτό κι η συνεννόηση που υπήρξε μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

Τρίτη 9/4, η μεγάλη θεσμική αλλαγή είναι η ταυτοπροσωπία, το ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει τέτοια πρωτοβουλία και έχει τέτοια συναίνεση. Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία, που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα.

Μία ακόμα αλλαγή είναι μία λέσχη ανά έμβλημα κι η ρήτρα παραβατικότητας. Θα παρακρατούμε λεφτά από το στοίχημα εφόσον οι ομάδες πέφτουν σε παραβατική συμπεριφορά. Αυτά τα λεφτά θα τα επιστρέφουμε στον αθλητισμό.

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στους παράγοντες του αθλητισμού και στους θεσμικούς εκπροσώπους. Όλοι θέλουμε να πάει ψηλά ο αθλητισμός».

Πώς θα μπαίνουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε με ποιον τρόπο θα γίνεται η είσοδος των φιλάθλων στα γήπεδα:

«Η διαδικασία που επιλέξαμε είναι απλή, η αγορά των εισιτηρίων συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο, πλέον θα χρησιμοποιούμε μία εφαρμογή που έχουν αγκαλιάσει εκατομμύρια Έλληνες. Καλό θα είναι να μπούμε και να εγγραφούμε.

Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής: Συνδεόμαστε στο wallet μέσω taxis, επιλέγουμε το εισιτήριο και έτσι μπαίνει το εισιτήριο στο wallet, βλέπουμε το εισιτήριο, τον κάτοχο του εισιτηρίου και τον κωδικό του εισιτηρίου.

Τα παιδιά άνω των 15 μπορούν να εγγραφούν κανονικά, τα παιδιά κάτω των 15 ετών μας δίνει την επιλογή το wallet και εκεί επιλέγουμε ποιος συνοδεύει το παιδί, έτσι μπαίνει κανονικά το εισιτήριο στο wallet».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, για παράδειγμα για ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία: «Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει. Είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργήσουμε οριζόντιες διακρίσεις, αλλά θα δούμε μήπως μπορούμε να ορίσουμε κάποια θύρα σε κάποιο γήπεδο. Δεν προκύπτει κανένα θέμα με τα προσωπικά δεδομένα».

Οι απαντήσεις του κ. Βρούτση

Όταν έφτασε η ώρα των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, τον λόγο πήρε κυρίως ο Γιάννης Βρούτσης, που απάντησε σε όλα.

Για την επανάληψη παλαιότερων μέτρων: «Ναι, υπήρχαν νομοθετικές πρωτοβουλίες και παλαιότερα. Ο κ. Ορφανός το 2005 είχε νομοθετήσει για τις κάμερες. Δυστυχώς είχε κενά και παραλείψεις. Το 2015 ο κ. Κοντονής είχε προβλέψει την κάρτα φιλάθλου για την ταυτοπροσωπία αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.

Κι οι δύο είχαν σωστή σκέψη αλλά σήμερα έχουμε την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να τα εφαρμόσουμε. Για τις κάμερες θα υπάρχει έλεγχος τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα, η ΔΕΑΒ μέσα σε 48 ώρες θα βγάζει απόφαση. Η ταυτοπροσωπία επίσης θα εφαρμόζεται μέσω του κινητού. Δεν ανοίγουν τα γήπεδα όπως έκλεισαν, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον».

Για το κόστος των καμερών: «Οι κάμερες αφορούν σε πρώτη φάση τη Super League 1 και την Basket League. Υπάρχει αναλυτική περιγραφή. Η δαπάνη αφορά αποκλειστικά και μόνο τις Ανώνυμες Εταιρείες. Άρα οι ΠΑΕ και ΚΑΕ θα πρέπει να τις προμηθευτούν.

Τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου έχει ενημερώσει όλες τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ και ξέρουν όλοι το τι πρέπει να κάνουν και πώς πρέπει να το κάνουν. Κι αυτά προκύπτουν από συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές ομάδες έχουν κάμερες αλλά πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο νόμο»».

Για τη διεξαγωγή των μισών αγώνων πλέι οφ χωρίς ταυτοπροσωπία: «Πάμε να κάνουμε κάτι που δεν είχε γίνει επί 20 χρόνια και το τρέξαμε σε τρεις μήνες. Αν τον Μάρτιο ξεκινήσουν τα πλέι οφ και λειτουργούν οι κάμερες θα είναι ένα πρώτο βήμα. Αυτό που κάνουμε είναι ένας άθλος και μην κολλάμε στον έναν μήνα που δώσαμε περιθώριο. Εμείς είμαστε δίπλα στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ και τον κόσμο».

πηγή makthes.gr