Δίαυλο επικοινωνίας, χωρίς να μετακινείται από τις θέσεις της, προσπαθεί να ανοίξει η κυβέρνηση και να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες οι οποίοι έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους για να εντείνουν τις κινητοποιήσεις και να αναγκάσουν το Μαξίμου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Οι αγρότες έστειλαν ήδη τα αιτήματά τους, όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, με επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός χθες τόνισε πως «δεν έχουμε μέτωπο με τους αγρότες», την ίδια στιγμή ωστόσο ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».

Μάλιστα, σήμερα στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου. Μία συνάντηση κατά την οποία θα αναζητηθούν συμμαχίες αλλά και η συνδρομή των περιφερειαρχών στην εκτόνωση της κρίσης με τους αγρότες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος στέκεται υποστηρικτικά στο πλευρό των αγροτών, κρίνοντας δίκαιες τις κινητοποιήσεις τους.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή καταγράφει και την άποψη της κοινωνίας όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα, όπου το 68% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει θετικά τους λόγους διαμαρτυρίας των αγροτών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, και βρίσκει δίκαιες τις οικονομικές απαιτήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο έθιξε το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, τονίζοντας πως «μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό», μία ένδειξη πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω λήψη μέτρων, επικαλούμενη τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια.

Τι ζητούν οι αγρότες
Στην επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι αγρότες περιλαμβάνουν όλα τα αιτήματα, περιλαμβάνοντας μάλιστα και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

insider.gr