Για την “Ευρώπη της λογικής που αποτελεί άγκυρα  σταθερότητας σε έναν κόσμο που έχουν πάρει το πάνω χέρι οι παράφρονες”, μίλησε από τη Θεσσαλονίκη και από το επίσημο δείπνο του 32ου Μoney Show, o Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε αυτή την Ευρώπη που, μέσα από τις κρίσεις της τελευταίας 4ετίας, αφήνει πίσω της , παιδικότητα και γεωπολιτικές αφέλειες, η Ελλάδα προβάλλει σαν χώρα ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και σαν πανευρωπαϊκός πρωταθλητής στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού ήδη μέσα σε τριάμιση χρόνια πήρε 15 δισ. ευρώ, δηλαδή το 41% των προβλεπόμενων κονδυλίων.

Ο κ. Σχοινάς μίλησε για τον επόμενο πολιτικό κύκλο της Ευρώπης, μιας Ευρώπης πιο ώριμης, ενήλικης , που δεν θα εξαρτάται για την ενέργειά της από τη Ρωσία, για μικροτσιπς από την Ταϊβάν, για βιομηχανικές πρώτες ύλες από την Ινδία και για μάσκες και αναπνευστήρες από την Ασία. Αυτός ο επόμενος πολιτικός κύκλος θα ανοίξει με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, προκειμένου να δημιουργηθεί μία Ευρώπη ισχυρή, που θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μίλησε για μία Ελλάδα που τρέχει σε “μία διπλή λεωφόρο”, του RRF/Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προσπαθώντας να αξιοποιήσει συνολικά πόρους 70 δισ. ευρώ.

“Η Ελλάδα, της ασφάλειας, της ευημερίας, των πρωτοφανών οικονομικών πόρων και της ανάπτυξης, “είναι, είμαστε, αυτό που όλοι οι γείτονές μας θέλουν να γίνουν. Οι πλανήτες συστοιχίζονται με ένα τρόπο που ευνοούν την Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Σχοινάς θέλησε να διαψεύσει δύο μύθους σχετικά με το RRF. Οι πόροι του Ταμείου, αντίθετα με ό,τι κάποιοι ισχυρίζονται, δεν είναι για το Κέντρο, την Αθήνα. Πέρα απ’ αυτό, οι πόροι του Ταμείου δεν είναι για τους μεγάλους των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, οι πόροι του RRF διαχέονται σε όλη τη χώρα ενώ η πλειοψηφία των δανείων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ποσοστό 47% είναι με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό τον πακτωλό επενδυτικών πόρων, η Βόρεια Ελλάδα αλλά και “η Θεσσαλονίκη, η Βαρκελώνη του Ελληνικού Βορρά”, έχουν σημαντικό μερίδιο.

Επανάσταση Δεξιοτήτων στην Ευρώπη

Τελευταίο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε και μάλιστα με πολύ μεγάλη έμφαση ο κ. Σχοινάς, ήταν αυτό της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στην μεγάλη έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες.

“Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει πλεον η έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες. Χρειαζόμαστε μία επανάσταση δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Οι δεξιότητες πρέπει να γίνουν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα” υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να ανοίξει σε πολίτες τρίτων χωρών.

πηγή makthes.gr