Με σημαίες και κόρνες μπήκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής το κονβόι των τρακτέρ που ξεκίνησε από το Κάστρο Βοιωτίας για να δώσει το «παρών», από κοινού με τους αγρότες που καταφτάνουν από κάθε γωνιά της χώρας, στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στο Σύνταγμα. Ήδη λίγο μετά τις 13.30 έφτασαν και στάθμευσαν στην πλατεία Συντάγματος τα πρώτα τρακτέρ. Στόχος του συλλαλητηρίου, που αναμένεται να είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών.

Η κάθοδος των τρακτέρ ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το Κάστρο της Βοιωτίας. Εκατοντάδες αγρότες, αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μαζί με επαγγελματίες βρέθηκαν δίπλα τους στο μπλόκο των τρακτέρ για συμπαράσταση. Νωρίτερα η πομπή πέρασε τα διόδια των Αφιδνών και απομένουν λίγα χιλιόμετρα για να μπει η πομπή στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους από διάφορα σημεία της χώρας συνεχίζουν το ταξίδι τους είτε με λεωφορεία, είτε με ΙΧ αυτοκίνητα με στόχο να φτάσουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο. Ειδικότερα, λεωφορεία ξεκίνησαν από τον θεσσαλικό κάμπο, 7 λεωφορεία από την Φθιώτιδα και το Δομοκό, 5 λεωφορεία από την Εύβοια, ενώ πολλοί αγρότες από Φθιώτιδα και Βοιωτία κινούνται για την Αθήνα με Ι.Χ.

Περισσότερα από 150 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα

Σύμφωνα με τους αγρότες, θα φτάσουν στην Αθήνα περισσότερα από 150 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τα τρακτέρ που έχουν προστεθεί στο κονβόι που κινείται προς την Αθήνα από την περιοχή του Κάστρου της Βοιωτίας προστέθηκαν τρακτέρ στη Θήβα και το Σχηματάρι, καθώς και άλλες περιοχές.

Αγρότες από την Ημαθία και τον Έβρο φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα και από τα μπλόκα της Πελοποννήσου αναμένεται να συναντηθούν στην περιοχή των Μεγάρων, πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Παράλληλα με πλοία φτάνουν αγρότες της Κρήτης προκειμένου να δώσουν δυναμικό «παρών» στη σημερινή κινητοποίηση.

Πώς θα κινηθούν τα τρακτέρ – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Λόγω του αγροτικού συλλαλητηρίου η σημερινή ημέρα είναι δύσκολη για τις μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο, με την ΕΛΑΣ να απευθύνει σύσταση στους οδηγούς για αποφυγή των δρόμων του κέντρου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το μεγάλο κονβόι των τρακτέρ αναμένεται να βρίσκεται στις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί πορεία έως το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Αναλυτικά, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που τίθενται σταδιακά σε ισχύ είναι οι εξής:

 

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Το κομβικό συλλαλητήριο και οι επόμενες κινήσεις

Μέχρι αργά το βράδυ στο Κάστρο εξελίσσονταν οι συζητήσεις μεταξύ των μελών των επιτροπών των αγροτών για τις επόμενες κινήσεις τους. Οι αγρότες στο σύνολό τους μιλούν για ένα κομβικό συλλαλητήριο καθώς, όπως λένε, τα προβλήματα ξεχειλίζουν.

«Αν στην κυβέρνηση νομίζουν ότι φτάνει η ώρα να ξεμπερδέψουν από τα τρακτέρ κάνουν μεγάλο λάθος. Θα ήταν προτιμότερο να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να δουν τι μπορούν να κάνουν για να συνεχιστεί η παραγωγή στην ύπαιθρο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των αγροτών του Κάστρου Γιάννης Βάγγος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συμπλήρωσε: «Καλούμε όλο τον κόσμο στο συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα», τονίζοντας πως «αυτό το συλλαλητήριο έχει κομβική σημασία». «Μετά την Αθήνα θα επιστρέψουμε στα μπλόκα και εκεί θα πάρουμε αποφάσεις», πρόσθεσε.

Κυβέρνηση: Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω μέτρα στήριξης ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως χθες πως «εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω». «Νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος» είπε στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, σήμερα στην ΕΡΤ. «Το αποθεματικό το οποίο έχουμε στον προϋπολογισμό δεν είναι ατελείωτο και πρέπει όταν είμαστε στο ξεκίνημα του χρόνου να το χειριζόμαστε με φειδώ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας βρει» δήλωσε.

https://fb.watch/qkomjs75Rn/?

πηγή naftemporiki