Άνιση είναι η κατανομή του αριθμού των ασθενών που περιμένουν το πολυπόθητο χειρουργείο στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κάτι το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα και επιπλέον έξοδα στους ασθενείς με την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που περιμένει πάνω από ένα έτος για να χειρουργηθεί βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδακαι συγκεκριμένα στη Μακεδονία, που είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας.

Ωστόσο, από στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιοχής παρατηρείται και η μεγαλύτερη έλλειψη αναισθησιολόγων, κάτι που σημαίνει ότι είναι ουτοπικό ακόμη και να γίνεται συζήτηση για άνοιγμα απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία, τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, στη Μακεδονία βρίσκονται οι περισσότεροι ασθενείς που περιμένουν ακόμη και πάνω από έναν χρόνο για να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ο αριθμός τους ξεπερνάει τις συνολικά τις 15.333, κάτι που σημαίνει ότι για να υποβληθούν σε απογευματινό χειρουργείο, ακόμη και αν έχουν τα χρήματα για τα νοσήλια, θα πρέπει να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο της Λάρισας ή της Αττικής.

Βέβαια, η διαδικασία αυτή θα έχει πολλά επιπλέον «κρυφά» έξοδα για τους ασθενείς, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν εισιτήρια για τη μετάβασή τους, ενώ οι συνοδοί τους θα πρέπει να μείνουν σε ξενοδοχείο, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και μέχρι το εξιτήριο.

Κάτι που προφανώς δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστικό με ένα χειρουργείο σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός τω ασθενών στη Θράκη, καθώς φτάνει τους 12.684 ασθενείς, όταν στην Αττική η αναμονή είναι 9.447 ασθενείς.

Πόσοι ασθενείς περιμένουν χειρουργείο ανά περιοχή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως το τέλος του περασμένου έτους, 102.634 ασθενείς περίμεναν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Από αυτούς,

  • οι 44.459 περιμένουν έως τέσσερις μήνες.
  • οι 31.954 από 4 έως 12 μήνες και
  • οι 26.221 πάνω από 12 μήνες.

Η εκτίμηση είναι πως ένα μέρος θα εξυπηρετηθεί από τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν στις αρχές Μαρτίου.

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής είναι:

Αναμονή 4 – 12 μήνες (σύνολο ασθενών 31.954)

Μακεδονία: 7.669 ασθενείς σε αναμονή (24% του συνόλου).

Αττική: 7.349 ασθενείς (23%).

Θράκη: 6.391 ασθενείς (20% του συνόλου).

Πειραιάς – Αιγαίο: 3.834 ασθενείς (12% του συνόλου).

Κρήτη: 3.515 ασθενείς (11% του συνόλου).

Πελοπόννησος – Ιόνια – Δυτική Ελλάδα: 2.557 ασθενείς (8% του συνόλου).

Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα: 639 ασθενείς (2% του συνόλου).

Αναμονή πάνω από 12 μήνες (σύνολο ασθενών 26.221)

Μακεδονία: 7.604 ασθενείς σε αναμονή (29% του συνόλου).

Θράκη: 6.293 ασθενείς (24% του συνόλου).

Πειραιάς – Νησιά Αιγαίου: 4.468 ασθενείς (17% του συνόλου).

Κρήτη: 4.447 ασθενείς (17% του συνόλου).

Αττική: 2.098 ασθενείς (8% του συνόλου).

Πελοπόννησος – Ιόνια – Δυτική Ελλάδα: 1.049 ασθενείς (4% του συνόλου).

Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα: 262 ασθενείς (1% του συνόλου).

Έρχονται προσλήψεις για να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία

Περίπου 700 προσλήψεις αναμένεται να έχουν υπογραφεί μέχρι και σήμερα, Τετάρτη (21/2), με σκοπό να καλυφθούν οι απαραίτητες θέσεις γιατρών για να ξεκινήσουν κάποια νοσοκομεία τα απογευματινά χειρουργεία.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναμένονται περισσότερες από 600 προκηρύξεις για γιατρούς και αντίστοιχα 1.500- με 2.000 για νοσηλευτές, ενώ παράλληλα έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις εντός του 2024.

Εξηγώντας τη στρατηγική του υπουργείου, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως «στο πλάνο μας να ενισχυθεί πάρα πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας».

Διευκρίνισε, όμως, πως «χρειάζεται να περάσουμε και στην επόμενη μέρα. Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τα απογευματινά χειρουργεία.

«Υπάρχουν νοσοκομεία που γνωρίζουμε από τώρα ότι θα έχουν μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία» παραδέχθηκε ο ίδιος.

Πάντως, τόνισε ότι γνωρίζουν πως υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, παρόλα αυτά «το προσωπικό του ΕΣΥ έχει αυξηθεί περίπου 10% με 15% τα τελευταία τέσσερα χρόνια με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς σε προσωπικό».

Απογευματινά χειρουργεία: Μπαίνουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές

Η υγεία είναι δημόσια και δωρεάν, τόνισε ο υφυπουργός και διευκρίνισε ότι θα παρέλθει «διάστημα 6 με 8 μηνών για να στρώσει, το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων, αφού πρέπει να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να αποφασίσουν».

Σε ερώτηση για το αν η ιδιωτική του ασφάλεια καλύπτει το απογευματινό χειρουργείο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «μετά την 3η του φάση, αναμένεται να εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Αναφερόμενος στην ενιαία λίστα χειρουργείων ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε πώς «θα δώσουμε στους πολίτες σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα τη δυνατότητα να γνωρίζουν σε πόσους μήνες είναι η αναμονή σε κάθε χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου, ακόμη και σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες».

πηγή news247