Φορώντας τις στολές εργασίας τους και έχοντας ανάψει τα καπνιστήρια, εκατοντάδες μελισσοκόμοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός πως δεν μπορούν να δουλέψουν στα δάση με τα καπνιστήρια τους καθώς και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως αυτό της ελληνοποίησης μελιού.

Σύμφωνα με το OPEN, υπήρξε και μια αναταραχή καθώς οι μελισσοκόμοι πληροφορήθηκαν πως αρκετά οχήματα συναδέλφων τους που έρχονταν από την περιφέρεια στην Αθήνα, έχουν μπλοκάρει στη λεωφόρο Καβάλας, παρ΄ ότι είχε δοθεί άδεια. Πρόκειται για περίπου 30 οχήματα με μελισσοκόμους, όπως αναφέρουν στο ρεπόρτερ Φάνη Καραμπατσάκη.

«Να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε στα δάση»

«Τα αιτήματά μας είναι να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε στα δάση, να σταματήσουν αυτές οι διατάξεις που λένε για απαγόρευση των καπνιστηρίων μετά τις 11. Είναι ότι πιο άδικο. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς το καπνιστήριο. Όπως ο χειρούργος δεν μπορεί να κάνει επέμβαση με το νυστέρι», αναφέρει ο Θ. Γρηγοριάδης, αντιπρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

«Αυτή η απαγόρευση προέκυψε πριν από 2 χρόνια και κυρίως πέρυσι με τις πυρκαγιές στα δάση. Αυτό είναι μια αφορμή. Τόσα χρόνια, με όλες τις κλιματικές συνθήκες, οι μελισσοκόμοι ήταν στα δάση», τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως δεν είναι οι μελισσοκόμοι αυτοί που προκαλούν τις φωτιές.

«Έλεγχοι για τα νοθευμένα μέλια»

Ένας ακόμη νεαρός μελισσοκόμος, φορώντας την στολή του θίγει και το ζήτημα με τα νοθευμένα μέλια που κυκλοφορούν στην αγορά: «Έχουμε προτάσεις που δεν απαιτούν κόστος από την κυβέρνηση. Απαιτούν απλά υπογραφές. Να μπορούν να ελεγχθούν τα μέλια που δεν είναι μέλια. Έρχονται εισαγόμενα καραμελοχρώματα από το εξωτερικό και βαφτίζονται στην Ελλάδα σαν ελληνικά. Ο καταναλωτής δεν ξέρει τι τρώει, μένει απροστάτευτος από την πολιτεία. Δεν ελέγχονται αυτά που έρχονται».

ethnos.gr