Ουκρανικά και Τουρκικά σιτηρά έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά της ΕΕ και έχουν φέρει μεγάλες «πιέσεις» των τιμών και απόγνωση στους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις κοιτούν αμήχανα τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η επανεμφάνιση της Τουρκίας στις εξαγωγές σκληρού σιταριού προς τις χώρες της Μεσογείου έχει προξενήσει προβλήματα στις διεθνείς αγορές.

Όπως ανακοίνωσε ο κρατικός οργανισμός σιτηρών της χώρας (ΤΜΟ) προχωρά σε πώληση μέσω διαγωνισμού 150.000 τόνων σκληρού σιταριού, με υψηλότερη τιμή FOB 404,80 δολάρια ανά τόνο (373,02 ευρώ ο τόνος).

Για τις 20 Φεβρουαρίου 2024, η ΤΜΟ δίνει χρηματιστηριακή τιμή για το τουρκικό σκληρό σιτάρι στα 331 δολάρια ο τόνος (305,17 ευρώ ο τόνος).

Η Τουρκία αξιοποιεί μεγάλα αποθέματα σκληρού σιταριού (άγνωστης προέλευσης) και έχει καταφέρει να αντιστρέψει τον συνήθη ρόλο της από εισαγωγέας σε εξαγωγέας.

Στο μεταξύ οι αγρότες στην Ουκρανία ξεκίνησαν την ανοιξιάτικη σπορά σιτηρών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπυοργείου Γεωργίας της Ουκρανίας, η έκταση της εαρινής σποράς του 2024 θα είναι η ίδια με αυτή του 2023.

Μεγάλες αντιδράσεις για τις εισαγωγές ουκρανικών μαλακών σιτηρών χωρίς δασμούς υπάρχουν στην Πολωνία, όπου το εγχώριο σιτάρι πωλείται στη μισή τιμή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Πολωνοί αγρότες σταμάτησαν τρία φορτηγά σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας και έχυσαν στον δρόμο τις ποσότητες ουκρανικών σιτηρών που μετέφεραν. Άλλη ομάδα αγροτών κατέλαβε τη σιδηροδρομική γραμμή και έριξε το φορτίο στις ράγες.

Πολλά τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο Ρίκι με στόχο να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην πόλη Λούμπλιν και τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι διαδηλωτές είχαν υψώσει στα αγροτικά μηχανήματα πολωνικές σημαίες και πλακάτ στα οποία έγραφαν συνθήματα όπως «σταματήστε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων» και «η γεωργία αργοπεθαίνει». Μάλιστα οι Πολωνοί είχαν και σύνθημα υπέρ του Πούτιν μαζί με μια σοβιετική σημαία. Το πανό που έγραφε «Πούτιν, ξεκαθαρίστε την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την κυβέρνησή μας», κάτι που έφερε μεγάλες αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Κιέβου.

Αντιδράσεις όμως για τα ουκρανικά σιτηρά υπάρχουν και στο άλλο άκρο της ΕΕ στην Ισπανία.

Χιλιάδες αγρότες και 500 τρακτέρ, από όλη την Ισπανία, κατέβηκαν, την Τετάρτη (21/2), στους δρόμους της Μαδρίτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Συνδικάτων (Union de Uniones) αλλά και ομάδων αγροτών.

Ο πρόεδρος της ισπανικής οργάνωσης αγροτών APAG, Juan José Laso, τόνισε ότι «οι τιμές των δημητριακών έχουν καταρρεύσει και η Ισπανία έχει πλημμυρίσει από ουκρανικά δημητριακά. Και πρόσθεσε: «Εισάγονται χωρίς δασμούς και οι Ισπανοί αγρότες πληρώνουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν μπορεί ένας Ισπανός αγρότης να μην μπορεί να πουλήσει τα σιτηρά του και τα λιμάνια της χώρας να είναι γεμάτα εισαγόμενα σιτηρά που έχουν καλλιεργηθεί με απαγορευμένα στην ΕΕ φυτοπροστατευτικά.

Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσεις μεγάλα προβλήματα στο εισόδημα των Ισπανών αγροτών. Δημητριακά που προέρχονται από την Ουκρανία, φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο, κρέας από τη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία, κρασί που προέρχεται από την Αργεντινή ή τη Χιλή, αμύγδαλα από τις ΗΠΑ και όσπρια από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, είναι μερικά από τα πολλά τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες, με φυτοϋγειονομικά προϊόντα, σπόρους, λιπάσματα και συνθήκες εργασίας, που δεν έχουν καμιά σχέση με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

Ζητάμε να εισάγονται στην ΕΕ προϊόντα που να έχουν ίδια πρότυπα παραγωγής και εμπορίας που ισχύουν στην Ευρώπη».

πηγή agrotypos.gr