Αιτήσεις για ανακαίνιση με επιδότηση 40% θα μπορούν να υποβάλουν εντός της εβδομάδας χιλιάδες ιδιοκτήτες για κλειστά σπίτια και διαμερίσματα που διαθέτουν, τα οποία στη συνέχεια θα νοικιάσουν για 3 χρόνια.

Η επιδότηση προβλέπεται στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω” το οποίο μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν ξεκινά εντός της εβδομάδας.

Μέσω του προγράμματος μπορούν να επιδοτηθούν και να διατεθούν προς ενοικίαση τουλάχιστον 12.500 κλειστά σπίτια.

Οι αιτήσεις των ιδιοκτητών και συνιδιοκτητών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο  gov.gr και θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στις επόμενες μέρες.

Το κόστος της ανακαίνισης που θα επιδοτείται ορίστηκε σε 10.000 ευρώ, και η επιδότηση φτάνει στο 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης. Αυτό σημαίνει ότι αν η ανακαίνιση στοιχίσει 15.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί για τα 10.000 ευρώ λαμβάνοντας το 40%, δηλαδή 4.000 ευρώ.

Πρώτα τα παραστατικά, μετά η επιδότηση

Η συνολική επιδότηση θα χορηγείται με προϋπόθεση να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά τα σχετικά τιμολόγια και εφόσον μετά την ανακαίνιση οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών. Τα παραστατικά θα πρέπει να είναι όλα ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι οι τεχνικοί θα πρέπει να εμφανίσουν τις αμοιβές τους στην πλατφόρμα MyData. Με τον τρόπο αυτόν θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή στις εργασίες επισκευής και συντήρησης σπιτιών τουλάχιστον ως προς το ποσό των 10.000 ευρώ για το οποίο οι ιδιοκτήτες θα επιδοτούνται με 40%.

Το σύνολο της επιδότησης φτάνει στα 50 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης που θα πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος θα ανέλθουν στα 125 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος:

*Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα.
*Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% και καλύπτει μέρος του κόστους ανακαίνισης ως  10.000 ευρώ, δηλαδή το ανώτατο όριο της ενίσχυσης είναι 4.000 ευρώ.
*Με την έγκριση της επιδότησης ο δικαιούχος του προγράμματος μπορεί να ζητήσει να πάρει ως προκαταβολή το 50%.
*Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του υπό ανακαίνιση ακινήτου.
*Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι ως 40.000 ευρώ και το  σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ως 300.000 ευρώ.
* Η προς ανακαίνιση κατοικία πρέπει να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών και να µην δηλώνεται ως α’ κατοικία, ούτε να είναι µισθωµένη.
*Οι υποψήφιοι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων σχεδόν 6 με 7 στα 10 σπίτια που νοικιάζονται δεν έχουν κάνει εργασίες ανακαίνισης.

Με το νέο πρόγραμμα αφενός θα επωφεληθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες καθώς θα επιδοτηθούν για να ανασκευάσουν και επιδιορθώσουν κενές κατοικίες και αφετέρου τα ακίνητα αυτά που τώρα είναι σε αδράνεια, θα απελευθερωθούν προς ενοικίαση αυξάνοντας έτσι την προσφορά στην αγορά στέγης και αυτή η αυξημένη προσφορά είναι πιθανό να κατεβάσει και τις τιμές των ενοικίων.

Τι ποσά θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Τα ποσά που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες από το 40% της επιδότησης είναι ανάλογα με το κόστος της ανακαίνισης.

Για παράδειγμα:

*Σε ανακαίνιση που θα στοιχίσει 12.000 ευρώ η επιδότηση καλύπτει με 40% τα 10.000 ευρώ, και ο ιδιοκτήτης θα πάρει 4.000 ευρώ.
*Σε μια ανακαίνιση που θα στοιχίσει 7.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί για το 40% του κόστους, δηλαδή θα λάβει επιδότηση 2.800 ευρώ.
*Σε ανακαίνιση που θα στοιχίσει 5.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί με 2.000 ευρώ.

capital.gr