Αυστηρότερες ποινές για υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας. Συγκεκριμένα, για υποθέσεις “ξεπλύματος μαύρου” χρήματος, ναι, μεν, ο νέος ποινικός κώδικας συνεχίζει να προβλέπει διοικητικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ έως 10 εκ. ευρώ, ωστόσο αυξάνει τον “πήχη” των ποινών για τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπολογιστεί το κέρδος της παράβασης. Έτσι τα πρόστιμα αυξάνονται στα 4 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η ποινή ακόμη και της οριστικής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για ένα φυσικό πρόσωπο σε περιπτώσεις παράνομης δραστηριότητας.

Ληξιπρόθεσμα χρέη και φυλάκιση

Επίσης, ο νέος ποινικός κώδικας βάζει ένα πιο “σφιχτό” πλαίσιο στη διαδικασία φυλάκισης για όσους και όσες χρωστούν και δεν πληρώνουν. Έτσι, στην “τελική” σούμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που “οδηγεί”, ανάλογα, στη φυλακή, προσμετρώνται χρέη που παραμένουν αρρύθμιστα και δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 4 μήνες, αλλά και αυτά που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια μαζί με τις λοιπές προσαυξήσεις από τους τόκους.

Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται πολύ πιο εύκολη η “υπέρβαση” του “πήχη” των 100.000, μετά τον οποίο προβλέπονται και ποινές προσωποκράτησης ενός έτους τουλάχιστον. Μάλιστα, οι ποινές φυλάκισης μπορεί να υπερβούν και τα 3 έτη αν το συνολικό ποσό των απλήρωτων οφειλών ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ.

Πάντως, στην περίπτωση, που οφειλέτες ή οφειλέτριες ποσού άνω των 100.000 ευρώ εξοφλήσουν τα χρέος μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής τους, σε οποιονδήποτε βαθμό, ή εφόσον εντάξουν το χρέος τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής μπορεί να αποφύγουν την ποινή φυλάκισης.