Περισσότερες από 1.090 μεταβιβάσεις ακινήτων την ημέρα πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, οι δηλώσεις φόρου για μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικών παροχών ξεπέρασαν τις 400.000, εξέλιξη που οδήγησε και στην αύξηση των κρατικών εσόδων. Συγκεκριμένα, από τη πώληση οικοδομών εισπράχθηκε το 2023 ποσό 426,04 εκατ. ευρώ έναντι 371,24 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένο κατά 14,76%.

Αντίθετα, μειωμένες ήταν οι εισπράξεις από την πώληση οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Τα έσοδα ανήλθαν το 2023 στα 94,20 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 18,42 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2022. Συνολικά πάντως εισπράχθηκαν 520,24 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 43 εκατ. ευρώ έναντι του 2022. Εφόσον συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από τις δωρεές και γονικές παροχές οι εισπράξεις ξεπερνούν τα 760 εκατ. ευρώ.

Το αμείωτο ενδιαφέρον που καταγράφουν τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα και της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ. Οι συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παππούδες, παιδιά) μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στην Αττική και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. Μεσοπρόθεσμα, πρωτοβουλίες σχετικές με τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρόγραμμα “Σπίτι μου”) για την απόκτηση κατοικίας αναμένεται να συμβάλουν στην τόνωση της ζήτησης, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα “Ανακαινίζω” – “Εξοικονομώ”) αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος

Το εάν θα διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός μεταβιβάσεων θα φανεί. Καθώς αυξάνονται τα όρια για τη χρυσή βίζα, ενδεχομένως από τον Μάιο του 2024, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής “έκοψε” τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 84.000 μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες εν όλω ή εν μέρει έχουν γίνει με μετρητά, δηλαδή εκτός τραπεζικού συστήματος. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει 42.613 μεταβιβάσεις ακινήτων αποκλειστικά με μετρητά συνολικής αξίας 462,49 εκατ. ευρώ και 41.741 μεταβιβάσεις συνολικής αξίας 2,98 δις. ευρώ με τμήμα του ποσού να έχει καταβληθεί με μετρητά. Μάλιστα, στις περισσότερες μεταβιβάσεις το τίμημα του συμβολαίου δεν ξεπερνά το ύψος της αντικειμενικής αξίας.

Συνολικά, οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά αποτελούν το 24,9% του συνόλου των μεταβιβάσεων (μία στις τέσσερις).

capital.gr