Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στη Συκιά Χαλκιδικής -ενόψει της Αποκριάς- αναβιώνει το έθιμο με την ψητή σαρδέλα, το κρασί και το Γαϊτανάκι στην κεντρική πλατεία του χωριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Συκιάς “Τα Συκιωτάκια”.

Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από πολλά πολλά χρόνια και στις αρχές αναβίωνε την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, όταν και ξεκινούσε επίσημα η περίοδος της Σαρακοστής.

Ψητή σαρδέλα, χαλβάς από τις νοικοκυρές του χωριού, κρασί και πολύχρωμες κορδέλες (Γαϊτανάκι) συνόδευαν εκείνη την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τον κόσμο να συγκεντρώνεται στην πλατεία και να γλεντάει με χορό και φαγοπότι.

Το έθιμο αυτό στην πορεία των χρόνων μεταφέρθηκε βέβαια για την Κυριακή της Αποκριάς και εν τέλη για το Σάββατο, μια ημέρα πριν την Κυριακή της Τυροφάγου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάς “Τα Συκιωτάκια” Νικόλαο Γκίζα, το έθιμο αυτό δεν σταμάτησε ποτέ να αναβιώνει, από όταν πρωτοξεκίνησε πριν από 23 χρόνια, απλά μεταφέρθηκε για λόγους κυρίως που είχαν να κάνουν με την “εξυπηρέτηση” του χωριού και των κατοίκων: «Πράγματι το έθιμο της σαρδέλας, του κρασιού και ο χορός Γαϊτανάκι ξεκίνησε να αναβιώνει στη Συκιά την Καθαρή Δευτέρα, με την παρουσία πλήθος κατοίκων και επισκεπτών από τα διπλανά χωριά. Αργότερα, οι επόμενες διοικήσεις του συλλόγου το μετέφεραν την Κυριακή της Αποκριάς, μιας και παλιότερα στο χωριό δεν πραγματοποιούνταν καρναβάλι με τη σημερινή του μορφή και διάσταση. Η μεταφορά του ήταν  ένας λόγος για να βγει ο κόσμος του χωριού από τα σπίτια του να ξεσκάσει, να διασκεδάσει, μιας και την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας υπήρχαν περισσότερες επιλογές και οι περισσότεροι με το πέρασμα των χρόνων κατέφευγαν προς τα παραλιακά μας μέρη, όπως ταίριαζε και ταιριάζει στην πρώτη ημέρα της Σαρακοστής. Έπειτα και ενώ πλέον την Κυριακή της Αποκριάς λάμβανε χώρα το Καρναβάλι με παρελάσεις και άρματα, το έθιμο μεταφέρθηκε τελικά για το Σάββατο, μια ημέρα πριν από την Κυριακή της Αποκριάς», σημειώνει στο XalkidikiPolitiki ο κ. Γκίζας.

Σχετικά με την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του κόσμου ο ίδιος αναφέρει: «Είναι μια εκδήλωση του συλλόγου μας που ο κόσμος της Συκιάς, αλλά και των διπλανών χωριών αγκαλιάζει και τιμάει κάθε φορά με την παρουσία του. Έτσι και φέτος είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα συμμετάσχει και θα έρθει από κοντά για να φάει δωρεάν ψητή σαρδέλα, να πιει κρασί (δωρεάν) και φυσικά να θαυμάσει τους μικρούς χορευτές μας, αλλά και τους μεγάλους σε αυτόν τον υπέροχο αποκριάτικο χορό που δεν είναι άλλος από το Γαϊτανάκι, τον πολύχρωμο κύκλο που μας φέρνει όλους κοντά!», καταλήγει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Συκιάς, προσκαλώντας παράλληλα τον κόσμο το Σάββατο στις 16 Μαρτίου και ώρα 17:00 στην κεντρική πλατεία για χορό, φαγητό και διασκέδαση!

Της Μορφούλας Ντέμπλα