Σε υψηλό τιμής τριακονταετίας με αποτέλεσμα να επηρεάζει το τελευταίο διάστημα σημαντικά και η ελληνική αγορά, βρίσκεται το κακάο. Πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος αναφέρονται αφενός στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής στις κύριες χώρες όπου υπάρχουν φυτείες. Πρόκειται για τη βασική πρώτη ύλη, η οποία επηρεάζει την παραγωγή της σοκολάτας.

Η μετακύληση της τιμής στην τελική αγορά εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Για να περάσει η αύξηση σε τελικό προϊόν δηλαδή στις σοκολάτες που πωλούνται στα ράφια καθώς και σε ζαχαροπλαστεία που πωλούν προϊόντα με βασική πρώτη ύλη το κακάο και κατ’ επέκταση τη σοκολάτα, εκτιμάται θα συμβεί όταν εξαντληθούν τα αποθέματα που αγοράστηκαν στην Ελλάδα με τιμές προ της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως το γεγονός ότι η τιμή για την αγορά μίας πάστας σε ζαχαροπλαστείο έχει ανέλθει στα 4 ευρώ ανά τεμάχιο κατά μέσο όρο, λόγω του ευρύτερου πληθωριστικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην αγορά.

Οι παίκτες που αποτελούν από τους μεγαλύτερους διακινητές στη διεθνή αγορά του κακάο είναι μεταξύ άλλων εταιρείες όπως η γαλλική Barry Callebaut, η αμερικανική Cargill.

Ελλείψεις στη χονδρική στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή υφίσταται έλλειψη σε προϊόν, με αποτέλεσμα μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μεταπωλούν σε χονδρική να μην έχουν διαθεσιμότητα σε πρώτη ύλη. Εξαίρεση αποτελούν εταιρείες που έχουν προϋπάρχοντα συμβόλαια και αγοράζουν ενδεχομένως ποσότητες με τις προηγούμενες τιμές.

Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο και για κερδοσκοπικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους μεγάλους παίκτες του κλάδου παγκοσμίου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πολλές μεγάλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ποντάρουν στην άνοδο της τιμής της πρώτης ύλης, προκειμένου να ανεβάσουν την τιμή και εν τέλει να το διαθέσουν σε υψηλότερες τιμές.

Οι κύριες εξαγωγής και εισαγωγής κόκκων κακάο

Σύμφωνα με στοιχεία εξαγωγών σε παγκόσμια κλίμακα ως προς τη διάθεση των κόκκων κακάο, οι χώρες με τα μεγαλύτερα μερίδια ήταν η Ακτή Ελεφαντοστού με ποσοστό 40,1%, η Γκάνα με 13,1%, το Εκουαδόρ με 11,3%, η Νιγηρία με 5,89%, το Καμερούν με 5,42%. Κυριότερες εισαγωγικές χώρες το 2022 ήταν η Ολλανδία με 20,2%, η Μαλαισία με 12,3%, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 10,5%, η Γερμανία με 8,21%, το Βέλγιο με 8,18%, η Ινδονησία με 6,8%, η Σιγκαπούρη με 5,13%, η Γαλλία με 4,21%.

Τα εμπορεύματα ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερα την Παρασκευή, με βασικό δείκτη για την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, οδηγούμενο από την άνοδο των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο σε υψηλό όλων των εποχών. Η ισχύς σε βιομηχανικά μέταλλα όπως ο χαλκός και το ασήμι, και η ενέργεια, ιδιαίτερα το πετρέλαιο, συνέβαλαν επίσης στην άνοδο του κλάδου αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής, ο Bloomberg Commodity Index XX:BCOM, ο οποίος παρακολουθεί 24 εμπορεύματα, ήταν στα 99,35 $, σημειώνοντας άνοδο 1,4% αυτήν την εβδομάδα που πέρασε, έτοιμος για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο και το υψηλότερο κλείσιμο του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

capital.gr