Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ‘’Η βία μας αφορά όλες και όλους – Λύσε τη σιωπή’’, πραγματοποίησε ο Δήμος Νέας Προποντίδας, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας, το ΚΕΠ Υγείας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς ανέφερε: «Λύσε την σιωπή… Τρεις λέξεις με πολύ σημαντικό νόημα. Το σοβαρό και οδυνηρό αυτό ζήτημα, μαστίζει καθημερινά την κοινωνία μας. Εμείς, μέσω του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου μας, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε για περιστατικά που ίσως υπάρξουν. Σ’ αυτό μπορούν να απευθύνονται πολίτες όλων των κοινοτήτων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους και χρειάζονται τη βοήθεια από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Συγχρόνως, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης στις διαπροσωπικές σχέσεις, όπως προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, οικογενειακών δυσλειτουργιών, διαχείρισης θυμού κλπ. Ακόμη, εκεί ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί και να λάβει υποστήριξη στη συμπλήρωση αιτήσεων σε όλα τα επιδόματα που δικαιούται, σε όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής.»

Επίσης, για το μείζον αυτό θέμα μίλησαν, η Ανατολή Κωνσταντινίδου: Εμπνεύστρια της δράσης “Λύσε τη σιωπή” – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, η Δρ. Ελένη Ζαγγελίδου- Προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, η Σοφία Δημαρχοπούλου- Δικαστική Λειτουργός, η Παναγιώτα Σαχαρίδη- MSc Κοινωνική Λειτουργός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και η Ελεάνα Τσινίδου- Κοινωνιολόγος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ομιλήτριες με τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις τους, ανέλυσαν για τη βία κατά των γυναικών, τις μορφές της και τους τρόπους αντιμετώπισης και κυρίως της πρόληψης αυτού του κοινωνικού φαινομένου που υπάρχει στην κοινωνία μας, και που λόγω των δυσκολιών της σύγχρονης εποχής παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ ανέφεραν πως η συμβουλευτική υποστήριξη και η καθοδήγηση αποτελούν βασικές παραμέτρους για την ενδυνάμωση και την κινητοποίηση των γυναικών.

Έπειτα, ακολούθησε διαλογικό μέρος, κατά τη διάρκεια του οποίου δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις, ή/και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Την εκδήλωση στηρίξαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου, ο Σύλλογος Γυναικών Πορταριάς, o Σύλλογος Γυναικών Σημάντρων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σιλάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διανεμήθηκε ερωτηματολόγιο για την κακοποίηση των γυναικών και δόθηκαν φυλλάδια στα οποία αναφέρονταν οι γραμμές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και οι διευθύνσεις επίσημων ιστοσελίδων.