Στο στόχαστρο της φορολογικής διοίκησης βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα αδήλωτα ενοίκια, αλλά και οι γονικές παροχές. Ο στόχος της Αρχής είναι να βάλει φρένο στη διακίνηση μαύρου χρήματος με την ενεργοποίηση των Κέντρων Ελέγχου Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στις 22 Απριλίου ξεκινά τη λειτουργία το ΚΕΦΟΚ Αττικής και θα ακολουθήσει της Θεσσαλονίκης τον Μάιο. Όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου αλλά και ο έλεγχος της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη φορολογία των ακινήτων μεταφέρονται στις δύο νεοσύστατες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ στο στόχαστρο μπαίνουν:

– 42.613 περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων που έγιναν με μετρητά με το ποσό που καταβλήθηκε να φθάνει στα 462,5 εκατ. ευρώ. Οι μεταβιβάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2021 έως και τα τέλη του 2023.

– 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά και ανέρχεται (αθροιστικά) στα 2,98 δισ. ευρώ.

– 100 ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες προκειμένου να εντοπιστούν ακίνητα που μεταβιβάσθηκαν χωρίς να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

– 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων,  κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

– Υποθέσεις του έτους 2018 που παραγράφονται στις    31 Δεκεμβρίου 2024. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν :

α) Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου.    Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.

β) Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

γ) Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

δ) Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).

Τι ψάχνουν τα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου

1. Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).

2. Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων και η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων.

3. Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων.

4. Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.

5. Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.

6. Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

7. Η χορήγηση χειρόγραφων πιστοποιητικών.

8. Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων, καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων.

capital.gr