Την ώρα που ολόκληρη η χώρα είναι σε σοκ μετά τη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής, κυριολεκτικά λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, η κυβέρνηση για κομματικούς λόγους και υπό το φόβο διαρροών προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αρνείται να αναγνωρίσει το προφανές.

Δια του εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, η κυβέρνηση ειδικότερα επιμένει στη μη νομοθέτηση του όρου γυναικτονία, κάνοντας μάλιστα λόγο για “υποκρισία και επικοινωνιακό πυροτέχνημα” από την αντιπολίτευση.

Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον Ant1, παραδέχθηκε πάντως ότι ο όρος γυναικοκτονία υπάρχει σε επίπεδο κοινωνικό και αντιμετώπισης του φαινομένου. “Γιατί κάποιες γυναίκες δεν πέθαναν ως γυναίκες, αλλά σκοτώθηκαν επειδή είναι γυναίκες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι αυτή όλη η δήθεν υπεροχή του θύτη, τον οδήγησε στο ν’ αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου, επειδή ήταν γυναίκα. Από μόνο του αυτό, ως φαινόμενο, κοινωνικά υπάρχει. Και με το να μην το αναφέρουμε, να μην το αναγνωρίζουμε, νομίζω ότι απλά εθελοτυφλούμε και διαιωνίζουμε το πρόβλημα”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υποστήριξε ωστόσο ότι: “Το να ζητά η αντιπολίτευση να υιοθετηθεί ο όρος στην ποινική μεταχείριση είναι υποκρισία και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Γιατί; Κάτι τέτοιο θα ήταν απαραίτητο να γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ με τον δικό τους Ποινικό Κώδικα, όπου ένας δολοφόνος, όπως ο χθεσινός, θα μπορούσε να καταδικαστεί, όχι μόνο 15, ακόμα και δέκα χρόνια και σε πέντε χρόνια να είναι πάλι έξω και να ξανά κάνει το ίδιο. Με τον ΠΚ που ψήφισε η ΝΔ προβλέπεται πλέον το μέγιστο της ποινής. Άρα ακόμη και να υιοθετηθεί ο όρος δεν αλλάζει κάτι στο μέγιστο της ποινής γιατί αυτό ισχύει ήδη μετά την αλλαγή των ΠΚ από τη ΝΔ.”

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε επίσης ότι:“Αυτοί που το προτείνουν είχαν νομοθετήσει να μπορεί ενδεχομένως ο χθεσινός δολοφόνος να είναι έξω σε πολύ λίγα χρόνια ―αυτά είναι γραπτά, προκύπτουν, όποιος τα αμφισβητεί, είναι οι κώδικες, υπήρχαν, τα ξέρουν όλοι.”

Χαρακτήρισε δε την όλη συζήτησηεπικοινωνιακό τρικ ως προς τη νομική του διάσταση. Προχώρησε δε σε συλλογιστικές ακροβασίες, διερωτώμενος: “Τι ποινή έχει η ανθρωποκτονία; Συνολικά η ανθρωποκτονία, πλέον, με τη δική μας κυβέρνηση, όπως ήταν και παλιά; Ισόβια. Έρχεται, λοιπόν, κάποιος και λέει, να θεσμοθετηθεί στον Ποινικό Κώδικα επιβαρυντικά. Ρωτάω, λοιπόν, εγώ: αυτοί που το λένε, γνωρίζουν ότι τα ισόβια είναι η εσχάτη των ποινών στο δικαιϊκό μας σύστημα. Τι προτείνουν ακριβώς; Θέλουν να επανέλθει η θανατική ποινή; Προφανώς, και όχι φαντάζομαι. Τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες. Τι θέλουν, όταν το θύμα είναι γυναίκα να είναι ισόβια και εάν είναι κάποιος άλλος να είναι λιγότερο;”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε κατηγορώντας τα στελέχη της αντιπολίτευσης ότι ανοίγουν αυτή τη συζήτηση μόνο και μόνο “για να κάνουν πολιτική μέσα σε μία ημέρα, που όλη η κοινωνία είναι προφανές ότι έχει οργιστεί με αυτήν τη δολοφονία, ο κάθε άνθρωπος.”

“Είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ξανά”

Ο κ. Μαρινάκης ως προς το τραγικό γεγονός δήλωσε ότι: “Είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ξανά” και πρόσθεσε: “Τα ακριβή δεδομένα της υπόθεσης θα αποτυπωθούν από την έρευνα. Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης και εσωτερική έρευνα της Αστυνομίας.”

Τόνισε επίσης πως: “Όταν χάνεται ένα νέο κορίτσι τόσο άδικα, τόσο φρικτά δεν μπορείς παρά να μην πεις ότι συγκλονίζεσαι, να μην οργιστείς να μην πεις πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ανάγκη πέραν του νόμου, ανάγκη ανθρώπινη, να διερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η κοπέλα αυτή εισήλθε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τη στιγμή που έχασε τη ζωή της, που δολοφονήθηκε.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τέλος ότι: “Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 18 γραφεία για ακριβώς αυτή τη δουλειά στην Ελληνική Αστυνομία. Δημιουργούνται άλλα 45, προφανώς δεν επαρκεί κανένα από αυτά, προφανώς χρειάζονται περισσότερα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς. Κανένας δεν είπε ότι επειδή εφαρμόζουμε αυτά τα σχέδια, θα έχουμε μηδενικές δολοφονίες, γυναικοκτονίες, αφαιρέσεις ανθρώπινων ζωών.”

news247