Μια από τις σημαντικές ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς είναι η διασφάλιση της σωστή φροντίδας του νεογέννητου βρέφους. Πολύ κρίσιμο ρόλο παίζει σε αυτό και η σωστή επιλογή προϊόντων προσωπικής υγιεινής και φροντίδας του μωρού. Μέσα σε αυτά είναι και  τα απορρυπαντικά για βρέφη που χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα ρούχων και κλινοσκεπασμάτων. Παρακάτω θα δούμε πώς οι νέοι γονείς μπορούν να επιλέξουν ασφαλή απορρυπαντικά, τονίζοντας τη σημασία αυτής της επιλογής και τον ρόλο που παίζει στη συνολική ευημερία του μωρού.

 

Το δέρμα του νεογέννητου είναι ευαίσθητο και εξακολουθεί να αναπτύσσεται συνεχώς, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς σε σύγκριση με το δέρμα των ενηλίκων. Τα κοινά καθαριστικά περιλαμβάνουν σκληρές χημικές ουσίες που βρίσκονται συχνά στα συμβατικά απορρυπαντικά. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα, ξηρότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις εκζέματα.

 

Κατά την επιλογή ενός απορρυπαντικού για βρέφη, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το προϊόν είναι δοκιμασμένο, έχει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις από διάφορους οργανισμούς που ασχολούνται με τέτοια προϊόντα, ώστε να είναι ασφαλές και κατάλληλο για νεογέννητα βρέφη. Μπορούμε, αν δεν γνωρίζουμε τους τύπους και τις μάρκες, να ρωτήσουμε τον παιδίατρό μας ή κάποιον δερματολόγο που ασχολείται με τις δερματικές παθήσεις παιδιών.

 

Τα βρεφικά απορρυπαντικά πρέπει να είναι:

 

  • Χωρίς άρωμα και χρωστικές ουσίες: Τα αρώματα και οι βαφές είναι κοινά αλλεργιογόνα και μπορεί να είναι σκληρά για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

 

  • Υποαλλεργικά: Τα προϊόντα που επισημαίνονται ως υποαλλεργικά έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.

 

  • Χωρίς σκληρές χημικές ουσίες: Αποφύγετε απορρυπαντικά με συστατικά όπως χλώριο και φωσφορικά άλατα τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

 

  • Ήπια και απαλά: Αναζητήστε απορρυπαντικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη.

 

Η χρήση κατάλληλων απορρυπαντικών δεν είναι κρίσιμη μόνο για την πρόληψη από  ερεθισμούς στο δέρμα αλλά και για τη συνολική φροντίδα και ρουχαλάκια νεογέννητου. Το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών εξακολουθεί να αναπτύσσεται, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και αλλεργίες. Ένα ασφαλές απορρυπαντικό ελαχιστοποιεί την έκθεση των νεογνών σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο παρουσίασης προβλημάτων υγείας.

 

Τα απορρυπαντικά για βρέφη είναι φιλικά προς το περιβάλλον

 

Τα φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά περιέχουν συνήθως φυσικά, βιοδιασπώμενα συστατικά που είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού. Επιπλέον, είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν το οικοσύστημα, καθιστώντας τα μια βιώσιμη επιλογή.

 

Πώς να κάνετε χρήση του πλυντηρίου για τα βρεφικά ρούχα

 

  • Όταν αγοράζετε καινούρια βρεφικά ρούχα, μην ξεχνάτε να τα πλένετε πάντα, πριν τα φορέσετε στο μωρό σας. Αυτό γίνεται γιατί τα υπολείμματα μπορεί να προκαλέσουν δερματολογικές μολύνσεις και ερεθισμούς.

 

  • Πλένετε τα βρεφικά ρούχα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα της οικογένειας για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα υγείας από τα πιο σκληρά απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε για τα δικά σας ρούχα.

 

  • Χρησιμοποιήστε τη συνιστάμενη ποσότητα απορρυπαντικού για να αποφύγετε τη συσσώρευση χημικών η άλλων αλλεργιογόνων ουσιών στα ρούχα του μωρού.

 

Αν είστε νέος γονιός και δεν ξέρετε πώς να χειριστείτε ένα απορρυπαντικό ή χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές για τη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε για αρχή έναν παιδίατρο ή ένα βρεφοκόμο που γνωρίζει όλες τις πτυχές της φροντίδας των νεογνών.