H φετινή έκθεση από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) αποκάλυψε ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί στις νεαρές ηλικίες.

Άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πρώιμη εμφάνιση 29 τύπων καρκίνου αυξήθηκε κατά περίπου 79% παγκοσμίως μεταξύ 1990 και 2019, με τους θανάτους που επιφέρει ο καρκίνος πρώιμης έναρξης επίσης να αυξάνονται κατά περίπου 28% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ενώ τα δεδομένα φανερώνουν την αύξηση της νόσου, οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι την προκαλεί. Οι περισσότεροι ωστόσο συμφωνούν ότι παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος παίζουν ρόλο.

Τώρα, νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, υποδηλώνει ότι η επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνων πρώιμης έναρξης.

«Πολλαπλοί τύποι καρκίνου γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι μεταξύ των νεαρών ενηλίκων παγκοσμίως», δήλωσαν σε δελτίο τύπου οι επιστήμονες.

«Η κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν σε αυτή την αύξηση είναι το κλειδί για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου στις νεότερες και τις μελλοντικές γενιές», όπως αναφέρει το vita.gr.

Βιολογική γήρανση και καρκίνος

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 148.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βιολογική ηλικία κάθε συμμετέχοντα υπολογίστηκε βάσει εννέα βιοδεικτών στο αίμα.

Εάν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου ήταν υψηλότερη από τη χρονολογική του ηλικία, τότε αυτό σήμαινε ταχύτερη γήρανση.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που γεννήθηκαν από το 1965 και μετά είχαν 17% αυξημένη πιθανότητα επιταχυνόμενης γήρανσης σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1954. Ανακάλυψαν επίσης ότι η επιταχυνόμενη γήρανση σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμων τύπων καρκίνου, όπως:

  • Καρκίνος του πνεύμονα — αύξηση 42%.
  • Καρκίνος του γαστρεντερικού — αύξηση 22%.
  • Καρκίνος της μήτρας — αύξηση 36%.

«Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της επιτάχυνσης της γήρανσης και του κινδύνου πρώιμης έναρξης καρκίνου, παρέχουμε μια νέα προοπτική όσον αφορά τις αιτίες εμφάνισης της νόσου σε νεαρές ηλικίες. Εάν επικυρωθούν, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης θα μπορούσαν να προλάβουν τον καρκίνο και οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι σε νεότερα άτομα με σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Επιβραδύνεται η βιολογική γήρανση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου συνδέονται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως:

  • Παχυσαρκία.
  • Καθιστική ζωή.
  • Κάπνισμα.
  • Κατανάλωση αλκοόλ.
  • Έλλειψη άσκησης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες και η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθοδηγούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους συνηθειών. Όλος ο ελεύθερος χρόνος ξοδεύεται σήμερα δυστυχώς μπροστά σε μια οθόνη. Εκτός από τη συναισθηματική εξάντληση που προκαλεί αυτό το διαρκές κυνήγι ενός εικονικού κόσμου, είναι επίσης επιζήμιο για τη συνολική υγεία και χρειάζεται μέτρο και μεγάλη προσοχή», καταλήγουν.