Θύμα του νόμου της «Ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξικής αναδιάρθρωσης των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» πέφτουν τα Ειρηνοδικεία Κασσάνδρας και Αρναίας Χαλκιδικής.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Χαλκιδικής, τα δύο Ειρηνοδικεία του νομού οδεύουν προς κατάργηση. Το θέμα εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς στην τοπική κοινωνία των δήμων Αριστοτέλη και Κασσάνδρας, αφού προβλέπεται σοβαρή ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Όπως αναφέρουν οι Δικαστικοί Υπάλληλοι δια του Συλλόγου τους, «πραγματικοί λόγοι που συνέχονται με την ιδιαίτερη μορφολογία του νομού Χαλκιδικής, ο οποίος είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εκτείνεται σε τρεις χερσονήσους και όχι σε μια ενιαία περιοχή, καθώς και με το οδικό δίκτυο και το δίκτυο των συγκοινωνιών, καθιστούν ανέφικτη την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκονται με την προτεινόμενη ρύθμιση διά της κατάργησης των Ειρηνοδικείων Αρναίας και Κασσάνδρας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, το γεγονός ότι το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Πολυγύρου στερείται του χώρου που απαιτείται για τη στέγαση και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών που μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση των επιδιωκόμενων σκοπών.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι δεν υφίστανται λόγοι κατάργησης των συγκεκριμένων δικαστικών υπηρεσιών, αφού πρόκειται για υπηρεσίες που καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο όγκο υποθέσεων, συνεπώς, όχι για υπηρεσίες που έχουν υποπέσει σε αχρησία, ενώ εκφράζουν τον φόβο ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακινδύνευση του θεμελιώδους ανθρωπίνου, και συνταγματικά κατοχυρωμένου, δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, λόγω της αποθάρρυνσης των πολιτών και της επιβράδυνσης των διαδικασιών που θα επιφέρει.

Τις ίδιες επιφυλάξεις εκφράζουν οι σύλλογοι όλης της χώρας υποστηρίζοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο, αν προχωρήσει, θα ορθώσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, θα εξαναγκάσει πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα, θα στερήσει από τους κατοίκους πολλών πόλεων της χώρας την άμεση πρόσβαση στα δικαστικά καταστήματα.

Κ.Σ.