Συνοδευόμενος από συγγενείς, φίλους αλλά και από την πρώην βουλευτή Ραχήλ Μακρή ο 63χρονος άνεργος ναυτικός που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για απειλητικά μηνύματα που έστελνε στην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αικατερίνη Παπακώστα, ώστε να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, απολογήθηκε σήμερα στον 17ο τακτικό ανακριτή και αμέσως μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Μάλιστα, ο 63χρονος κατηγορούμενος, μετά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο δήλωσε πως για τον ίδιο η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική καταστροφή.
«Σαφώς θα συνεχίσω να στέλνω τη θέση μου, χωρίς να στέλνω μηνύματα», δήλωσε ο ίδιος.
Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου, Γιώργος Ράπτης και Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, ανέφεραν με τη σειρά τους: «Ο εντολέας μας εξέφρασε μια γνώμη, την οποία μονίμως μετέδωσε σε μια βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου που λέει ότι από τις πράξεις και οι παραλείψεις της μπορεί να οδηγήσουν σε άσκηση ποινικής δίωξης. Ουδέποτε ασκήθηκε βία ή αποπειράθηκε βία. Δεν υπάρχει καμία σχέση με οργανωμένο ή μη σχέδιο, όπως υποστηρίζουν βουλευτές. Η δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται».
Η απολογία
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του στον ανακριτή ο 63χρονος που φέρεται να έχει μάλιστα και έντονη συνδικαλιστική δράση στο χώρο της Αριστεράς, αρνήθηκε την κατηγορία της απειλής βίας κατά του πολιτικού Σώματος της Κυβέρνησης της Βουλής, αποδέχθηκε ωστόσο πως έστειλε δυο μηνύματα στο κινητό της κ. Παπακώστα, τα οποία ανέφεραν «Έρχεται Γουδί» και «Η Μακεδονία δεν πωλείται».
Μάλιστα, κατά την απολογία του ζήτησε να δοθεί συμπληρωματική κατάθεση από την κ. Παπακώστα. Ενδεικτικά, στο υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή ο 63χρονος αναφέρει: «Εάν η μηνύτρια θεωρεί ότι η στάση της είναι απόλυτα νόμιμη και σύμφωνη με το καθήκον της ουδένα φόβο είναι δυνατόν να της προκαλέσει ενδεχόμενη μελλοντική δικαστική διερεύνηση του επίδικου ζητήματος και πρέπει συνεπώς για να μην είναι αόριστη η κατηγορία να κληθεί σε συμπληρωματική κατάθεση και να αιτιολογήσει για ποιό λόγο η πιθανότητα άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της είναι δυνατόν να της προκαλέσει φόβο».
Σε ό,τι αφορά στα μηνύματα που κατηγορείται ότι έστειλε, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε στις ανακριτικές αρχές: «Η φράση «Έρχεται Γουδί» είναι μια ρητορική φράση η οποία παραπέμπει σε απόδοση νομικών ευθυνών και μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ειπωθεί στην ελληνική Βουλή από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βάρος του οποίου πρέπει να ασκηθεί άμεσα ποινική δίωξη σε ενδεχόμενο δικής μου παραπομπής». Μάλιστα, σημειώσε πως «ουδεμία απειλή άσκησης βίας από εμένα προς τη μηνύτρια υφίσταται, αλλά μια έκφραση ρητορικής προσωπικής απόψεως».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος στις 13 Ιανουαρίου 2019 απέστειλε από το κινητό του τηλέφωνο προς το κινητό της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη δυο μηνύματα με το περιεχόμενο «Έρχεται Γουδί» και «Η Μακεδονία δεν πωλείται», ενόψει της επερχόμενης ψηφοφορίας στη Βουλή για την κύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών με σκοπό να της επιβάλει να ψηφίσει κατά της συμφωνίας αυτής.
Κατά το κατηγορητήριο η πράξη αυτή ανάγεται στα καθήκοντά της κ. Παπακώστα ως μέλους της ελληνικής Κυβέρνησης και μέλους της Βουλής. Παράλληλα, ο κατηγορούμενος φέρεται να απείλησε την εν λογω βουλευτή με πράξεις βίας με τη φράση «Έρχεται Γουδί» που κατά το κατηγορητήρια παραπέμπει ευθέως έστω και μεταφορικά στην τιμωρία των πρωταιτίων της μικρασιατικής καταστροφής και της εκτέλεσης των έξι στρατιωτικών κατόπιν δίκης.
Πηγή: protothema.gr