Πέντε ταινίες που έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύουν ψηλά στην τελετή απονομής των Όσκαρ της Κυριακής. Η ιρλανδο-βρετανικο-αμερικανική συμπαραγωγή Η ευνοούμενη που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λάνθιμος, και η πολωνική ταινία Ψυχρός Πόλεμος, του Πάβελ Παβλικόβσκι, φιλοδοξούν να κατακτήσουν σημαντικά βραβεία όπως Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Οι Never Look Away (Γερμανία), Σύνορο (Σουηδία) και Η σύζυγος (Σουηδία/ΗΒ/ΗΠΑ) επίσης συναγωνίζονται για ένα από τα πολυπόθητα αγαλματάκια.
Είναι άραγε τα φετινά βραβεία Όσκαρ από τα πιο επιτυχημένα για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο; Ναι και όχι. Κάθε χρόνο, αρκετές ταινίες που υποστηρίζονται από το MEDIA είναι υποψήφιες για Όσκαρ, είτε Καλύτερης Ξένης Ταινίας είτε σε άλλες κατηγορίες. Το Πρόγραμμα MEDIA-Δημιουργική Ευρώπη στηρίζει την παραγωγή περίπου 430 και τη διανομή 500 ταινιών κάθε χρόνο, οπότε είναι πολύ φυσικό οι ευρωπαϊκές ταινίες που έχουν προταθεί να υποστηρίζονται από το πρόγραμμα MEDIA.
Τα τελευταία χρόνια, ταινίες όπως οι Toni Erdmann, Το τετράγωνο, Η ψυχή και το σώμα, ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως οι Loving Vincent και Η κόκκινη χελώνα, αλλά και το ντοκιμαντέρ Δεν είμαι ο νέγρος σου ήταν υποψήφιες για το βραβείο χωρίς να το κερδίσουν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι φέτος μας λείπει ένα ντοκιμαντέρ ή μια ταινία κινουμένων σχεδίων αλλά Η ευνοούμενη είναι υποψήφια στις σημαντικότερες κατηγορίες, γεγονός ασυνήθιστο.
Γενικά ταινίες με την υποστήριξη MEDIA διακρίνονται και σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάνες ή η Μπερλινάλε. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, η ταινία Out Stealing Horses κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο.
Υποψήφιες ταινίες με την υποστήριξη MEDIA

  • Η ευνοούμενη (10 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Πρώτου Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου): 50 000 ευρώ στο πλαίσιο του ενιαίου προγράμματος παραγωγής.
  • Ψυχρός Πόλεμος (3 υποψηφιότητες: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Ξένης Ταινίας): 1 148 699 ευρώ κυρίως για τη διανομή της σε περισσότερες από 26 περιοχές/επικράτειες.
  • Never Look Away (Καλύτερης Ξένης Ταινίας): 4 594 για τη διανομή.
  • Σύνορο (Καλύτερου μακιγιάζ): 669 707 ευρώ κυρίως για τη διανομή της σε 28 περιοχές/επικράτειες.
  • Η σύζυγος (Καλύτερου Πρώτου Γυναικείου Ρόλου): 40000 ευρώ under the Development Slate Scheme and 55 930 ευρώ για τη διανομή της.