Στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο TRT Λιβύη, λέγοντας πως υπάρχουν κάποιοι που δεν αισθάνονται άνετα με το συγκεκριμένο μνημόνιο.
«Με τη συμφωνία με τη Λιβύη, η Αγκυρα έδειξε στον κόσμο την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, υπό το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ερντογάν, που ανέφερε σε κάποιο σημείο ότι η Τουρκία δεν θέλει να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά να κερδίσει φίλους. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει η Αγκυρα στρατιωτική βοήθεια στη «νόμιμη κυβέρνηση» της Λιβύης.
Παράλληλα ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελλάδα και για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Είναι ένα διεθνές σκάνδαλο, η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς».
Ερντογάν: Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα, αυτό τους τρελαίνει
«Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τόνισε ότι η Τουρκία θα «θα μπορεί να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ».
«Άλλοι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία, στη συμφωνία με τη Λιβύη», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.
«Τα χέρια της Ελλάδας ήταν δεμένα. Αυτό είναι που τους τρελαίνει» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει εκφράσει ότι είναι έτοιμη να ανοίξει τον δρόμο για διάλογο με την Ελλάδα. «Πάντα τον έκλειναν», είπε για να προσθέσει πως «κι εμείς θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».
Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα αγοράσει κι άλλο πλοίο γεωτρύπανο και τόνισε ότι «θα κάνουμε ενέργειες όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και σε διεθνή ύδατα».
Πηγή: real.gr