Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μωυσή Αλλατίνι, που τοποθετήθηκε στους κήπους της Βίλας Αλλατίνι, στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο απόγονος της οικογένειας Αλλατίνι Laurent Dassault, παρουσία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ήταν συγκινητική, ενώ η προτομή αποτελεί οφειλόμενη τιμή στην οικογένεια Αλλατίνι, απόγονος της οποίας είναι ο κ. Dassault, που δώρισε και την προτομή.

«Σήμερα, πραγματοποιούμε μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την πλούσια ιστορία της. Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που έχουμε κοντά μας τον εκπρόσωπο μιας σπουδαίας οικογένειας, τον κ. Laurent Dassault από την οικογένεια Αλλατίνι – Ντασώ. Αγαπητέ κ. Dassault, σας καλωσορίζω στο σπίτι σας. Στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η πρόγιαγιά σας, η Νοεμί Αλλατίνι. Εδώ, που έζησαν οι πρόγονοί σας οι οποίοι είναι κομμάτι της ιστορίας και βασικοί συντελεστές στη διαμόρφωση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Σας καλωσορίζω στο σπίτι όπου έγινε η αρχή μιας σπουδαίας, δημιουργικής διαδρομής της οικογένειάς σας, που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα, με τους νεώτερους και άξιους συνεχιστές της», είπε απευθυνόμενος στον απόγονο των Αλλατίνι ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η πρώτη συνάντησή του με τον κ. Dassault έγινε πριν από οχτώ χρόνια, όταν το 2012, ο Laurent Dassault με τη μητέρα και τα αδέλφια του επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη. Στη δεύτερη συνάντησή τους πέρσι, οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Dassault, συζήτησαν την επιθυμία της οικογένειας για τη δημιουργία προτομής του Μωυσή Αλλατίνι και όπως είπε ο Περιφερειάρχης, «δεχτήκαμε με μεγάλη τιμή και χαρά τη δωρεά της οικογένειάς σας.

Προχωρήσαμε άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, τον κ. Philippe Ray, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μία εξαιρετική σχέση συνεργασίας. Σήμερα, είμαστε εδώ για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του προγόνου σας, Μωυσή Αλλατίνι. Είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε μια εξέχουσα προσωπικότητα, έναν σπουδαίο επιστήμονα, επιχειρηματία και πρωτοπόρο της εποχής του. Έναν ξεχωριστό άνθρωπο που με την πολύπλευρη δράση του συνέβαλε σημαντικά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης του 19 ου αιώνα», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Απευθυνόμενος στον κ. Dassault, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Έφτασε η στιγμή που εσείς και η οικογένειά σας περιμένατε με μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό. Η δωρεά σας είναι μία πράξη ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας και οικογενειακής αγάπης. Σας διαβεβαιώνω ότι και για εμάς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ένα ξεχωριστό και τιμητικό γεγονός. Η προτομή του Μωυσή Αλλατίνι, από εδώ και πέρα, θα μείνει να κοσμεί τους κήπους αυτού του υπέροχου κτιρίου. Να θυμίζει και να διδάσκει στους επισκέπτες του κτιρίου, την ιστορία της οικογένειας Αλλατίνι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης μας. Να αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο της ακμαίας, πρωτοπόρας, πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Να επισφραγίζει τους ιστορικούς, φιλικούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας. Μιας χώρας, παραδοσιακού συμμάχου της Ελλάδας, που βρίσκεται κοντά μας και στα εύκολα και στα δύσκολα, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα των μεγάλων προκλήσεων. Κύριε Ντασώ, είστε πάντα ευπρόσδεκτος, εσείς και όλη η οικογένειά σας, σε έναν τόπο που είναι και δικό σας σπίτι. Σε έναν τόπο όπου η ιστορία των προγόνων σας, ζωντανεύει μέσα από μνημειώδη κτίρια, που διασώζονται μέχρι σήμερα. Και είναι ορόσημα της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, όπως οι μύλοι της οδού Ανθέων, η τράπεζα των Αλλατίνι στην πλατεία Χρηματιστηρίου, η Στοά Μαλακοπής. Έχετε πολλούς και ιδιαίτερους λόγους να μας επισκέπτεστε.

Και εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, οι επισκέψεις σας να δίνουν την ευκαιρία για νέες πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις μαζί με τους φορείς της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς και τη σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και επενδύσεων. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, την προσφορά σας και το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για τη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ τον Γενικό Πρόξενο Philippe Ray, για την εξαιρετική φιλία και συνεργασία του όλα αυτά τα χρόνια, χάρις στην οποία αναβαθμίσαμε τις σχέσεις της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Γαλλία».

Την προτομή δημιούργησε η γλύπτρια Ντίνα Αναστασιάδου.