Το Κοινωνικό Πείραμα …

Η συναυλία έλαβε διαστάσεις κοινωνικού πειράματος εν μέσω πανδημίας και το αποτέλεσμα έδειξε ότι υπάρχει ελπίδα να επανεκινηθεί η βιομηχανία των ζωντανών μουσικών εκδηλώσεων στην Ισπανία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μαζικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη της Ευρώπη, εδώ και ένα έτος που ξέσπασε η πανδημία.

Σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Μουσικής Ομοσπονδίας, η πανδημία έχει καταστρέψει τη βιομηχανία ζωντανής μουσικής μαζί με πολλές άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Η ευρωπαϊκή μουσική βιομηχανία έχασε το 76% των εσόδων της το 2020

Στο συγκεκριμένο πείραμα της Βαρκελώνης, οι θεατές ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και προϋπόθεση για την είσοδό τους, ήταν να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test αντιγόνου.

Οι υγειονομικές προϋποθέσεις …

Άτομα με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή εκείνα που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που μολύνθηκε από Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες κλήθηκαν να μην εγγραφούν. Οι αγοραστές εισιτηρίων επέλεξαν μεταξύ τριών σημείων στη Βαρκελώνη, όπου έπρεπε να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου το πρωϊνό ανήμερα της συναυλίας.

Όσοι είχαν αρνητικά αποτελέσματα, έλαβαν έναν κωδικό QR στο κινητό τους τηλέφωνο που επικύρωσε το εισιτήριό τους για την παράσταση στο στάδιο της πόλης. Τo rapid test και μια μάσκα συμπεριλαμβάνονταν στην τιμή του εισιτηρίου.

Τα συμπεράσματα …

Η συναυλία υποστηρίχτηκε από τοπικές αρχές και από ειδικούς του Ιδρύματος Fight Aids and Infectious Diseases Foundation της Βαρκελώνης. Στο συγκεκριμένο ίδρυμα, είχε επιτραπεί ακόμη μια μελέτη αντίστοιχης περίπτωσης, η οποία αφορούσε μια μικρότερη συναυλία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, 500 περίπου ατόμων.

Το συμπέρασμα των μελετών αυτών και στις δυο περιπτώσεις, έδειξε ότι ο προ-έλεγχος με rapid test αντιγόνου και η χρήση μάσκας προσώπου, πέτυχε ως προς το ζήτημα της πρόληψης λοιμώξεων από Covid-19 στη συναυλία, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Πηγές: bbc, guargian