Τον εορτασμό των επετειακών εκδηλώσεων προς τιμή του Καπετάν Χάψα και των παλικαριών του τίμησαν με την παρουσία τους και την κατάθεση στεφάνων ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργου, ο δήμαρχος της περιοχής Κυπαρίσσης Ντέμπλας, o πρόεδρος της κοινότητας Δημήτριος Καζάκας και ο διοικητής του Α.Τ. Αγ. Νικολάου, Φώτης Κλάψας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι του δήμου Σιθωνίας καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις του δήμου.

Η εδήλωση τελέστηκε στον χώρο του μνημείου της κοινότητας Συκιάς με επιμνημόσυνη δέηση και παράλληλα η πλατεία μετονομάστηκε σε πλατεία ”Ηρώων”.

”Το χρωστούσαμε στη μνήμη των πεσόντων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα”, ανέφερε ο δήμαρχος Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Σύμφωνα με τον ίδιο κάθε Μάιο από εδώ και στο εξής θα τιμάνε αυτή την ξεχωριστή ημέρα στη Συκιά ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι ”αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τέτοιες εκδηλώσεις είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται. Το ηθικό φρόνιμα και ειδικά για τους νέους θα πρέπει να είναι υψηλό, ώστε εμείς να μπορούμε αν χρειαστεί σαν γενιά ”άξιων προγόνων”, να ανταπεξέλθουμε”.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας τόνισε το πόσο σημαντική είναι αυτή η ημέρα για την Συκιά αλλά και για όλη την Χαλκιδική ‘‘η σημερινή ενέργεια του δήμου είναι ιδιαίτερα σημαντική, τονώνεται το εθνικό μας αίσθημα”.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Πάνας ανέφερε ότι κοινοβουλευτικά έχουν θέσει το θέμα της επανάστασης της Χαλκιδικής, ώστε να πάρει η Χαλκιδική την θέση που της αξίζει στα βιβλία της ελληνικής επανάστασης.

”Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια ελευθερίας της με την ευχή να μην γνωρίσουμε ξανά τον πόλεμο, αναφέρει στο ”xalkidiki politiki”, ο αντιπεριφερειάρχης του νομού, Γιάννης Γιώργος.

”Η παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας θα μείνει έτσι αν παραστεί ανάγκη. Θέλω να πιστεύω πως οι νέοι μας θα ακολουθήσουν αυτό που οι παλιότεροι μας δίδαξαν: δίνουμε την ζωή μας για την πατρίδα, την θρησκεία, την οικογένεια, για όλους αυτούς που θέλουμε να αποτελούν την συνέχεια του έθνους”, τονίζει ο κ. Γιώργος.

Ο ίδιος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι ”οι Συκιώτες στάθηκαν αντάξια στην Ελλάδα και απέναντι στην ιστορία, έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά της πατρίδας”.

Δείτε το σχετικό βίντεο: