Ο Χρήστος Τζίλιας από το Λάκκωμα Χαλκιδικής κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ1 Καράτε στις 4-6 Ιουνίου που διεξήχθη στην Λεμεσό της Κύπρου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε (WKF).

Ο νεαρός αγωνίστηκε στην κατηγορία cadet male στα -52kg. Μια πολύ δύσκολη κατηγορία με τις περισσότερες συμμετοχές. Στο κύπελλο αυτό έλαβαν μέρος 716 αθλητές από 37 χώρες.

Η επιτυχία θεωρείται τεράστια αφού λόγω σκληρού lockdown η προετοιμασία των αθλητών ήταν περιορισμένη και ήταν σε αγωνιστική απραξία 18 μηνών.

Ο προπονητής του Χρήστου, διευθυντής αθλήματος και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Κώστας Παπαδόπουλος, μιλάει στο Xalkidiki Politiki για την επιτυχία του νεαρού αθλητή από το Λάκκωμα Χαλκιδικής και τονίζει πως οι αθλητές του συλλόγου έχουν τα φόντα να γίνουν μεγάλοι πρωταθλητές.

«Διπλά χαρούμενος. Πρωταγωνιστές οι αθλητές και οι γονείς»

”Είμαι διπλά χαρούμενος για την επιτυχία γιατί εκτός της θέσης του διευθυντή, ο Χρήστος ο Τζίλιας είναι και προσωπικός μου μαθητής. Οπότε είναι διπλή η χαρά. Βέβαια, οι πρωταγωνιστές είναι οι αθλητές γιατί αυτοί καταβάλλουν την μεγαλύτερη προσπάθεια και αυτοί αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες. Φυσικά και οι γονείς τους”, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Πρωτόγνωρες καταστάσεις στην διοργάνωση»

”Η διοργάνωση ήταν δύσκολη και πολλά τα αντιμετωπίσαμε για πρώτη φορά, λόγω της πανδημίας. Τα παιδιά ήταν στο γήπεδο πολλές ώρες πριν για να περάσουν όλο το πρωτόκολλο και οι αγώνες έγιναν με τους αθλητές να είναι αποκλεισμένοι από ”τον έξω κόσμο”. Πρωτόγνωρες καταστάσεις, ωστόσο η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, διότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία έκανε όλα όσα έπρεπε και για να εξελιχθούν όλα ιδανικά”.

«Μεγάλη επιτυχία του συλλόγου Λακκώματος» 

”Εξίσου σημαντικό είναι πως παρά την απουσία 1.5 έτους από τα αγωνιστικά δρώμενα, ο σύλλογος του Λακκώματος είχε τόσο την 7η θέση του Παπαδόπουλου Γεώργιου και εντός δεκάδας του Παπαδόπουλου Δημοσθένη. Επίσης, όλα τα παιδιά πέρασαν στον 3-4 γύρω της διοργάνωσης, κάτι που δείχνει θετικό πρόσωπο”, ανέφερε ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

«Όλα τα φόντα να γίνουν πρωταγωνιστές οι αθλητές του Λακκώματος και όχι μόνο»

”Από εμάς εξαρτάται. Πρέπει να βρούμε κίνητρο να κρατήσουμε τα παιδιά στο γήπεδο. Η Ομοσπονδία, πλέον, είναι σε καλή κατεύθυνση και θα εκπονήσουμε ένα νέο πλάνο ανάπτυξης του αθλήματος, ώστε να βρεθούν νέα κίνητρα, όπως υποτροφίες και άλλα σημαντικά για τους αθλητές. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τον πρωταθλητισμό αλλά και την εκπαίδευσή τους. Όλα αυτά είναι προς όφελος των παιδιών αλλά και του αθλήματος”. 

«Η επόμενη μέρα είναι αισιόδοξη για την ομοσπονδία»

”Έχουμε βγει από μια σκοτεινή περίοδο, σχεδόν για όλες τις ομοσπονδίες. Έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν είναι στο τιμόνι της ομοσπονδία μας. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιτυχίες δεν ήταν του Ελληνικού καράτε αλλά μεμονωμένων ανθρώπων που δούλευαν στον σύλλογό τους χωρίς βοήθεια. Αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε είναι ίσες ευκαιρίες για όλους και όλα τα σωματεία να μπορούν ισάξια να δουλέψουν και να αναδείξουν τους αθλητές τους, οπότε είναι ένα πλάνο ανάπτυξης και είμαι αρκετά αισιόδοξος”, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.