afros

πηγή φωτο:GlobalVoices.org

Μια νέα προσέγγιση  μέσω  έρευνας ρίχνει φως στο φαινόμενο των οργανικών αφρών που έκαναν την εμφάνισή τους στις θάλασσες της Χαλκιδικής και άλλων περιοχών φέτος το καλοκαίρι. Η έρευνα δημοσιεύεται από το Metamorphosis Foundation και τον Διεθνή Οργανισμό GlobalVoices.

Οι επιστήμονες σχετίζουν τους αφρούς με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Και όντως, η «θαλάσσια μύξα» ή sea snot όπως λέγεται, αυτός ο αφρός, αποτυπώθηκε στις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές παραλίες.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαι,α κάτω από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξάνει και τη θερμοκρασία του νερού στους ωκεανούς ευνοώντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που ευδοκιμούν σε θερμά νερά, ενώ ταυτόχρονα κάνουν το θαλάσσιο περιβάλλον αφιλόξενο για άλλους ζώντες οργανισμούς.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό σύστημα Ποσειδώνας, ένα δίκτυο ερευνητικών σταθμών κάτω από την επίβλεψη της Ε.Ε. παρακολουθούν  τις ελληνικές θάλασσες και διαπιστώνουν ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αυξήθηκε ο ημερήσιος μέσος όρος θερμοκρασίας στο Αιγαίο Πέλαγος στους 28 βαθμούς κελσίου, 4 βαθμούς δηλαδή πάνω από τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Πευκοχώρι της Κασσάνδρας μάλιστα, οι ερευνητές ήρθαν αντιμέτωποι με τις τοπικές δοξασίες για το φαινόμενο του αφρού, που από παλαιότερες γενιές αποδίδεται σε…  σαπουνάδες από τα πλοία που τα καθαρίζουν!  «Η θαλάσσια κολλώδης ουσία δεν είναι αγαπημένο θέμα συζήτησης για τους ντόπιους», αναφέρουν οι ερευνητές.

– Local inhabitants in seaside town of Pefkochori who spoke to the Meta.mk team said that the folklore explanation for sea snot was that “grandmas say its just soap coming from cleaning of ships.” Locals are generally reluctant to discuss the topic of marine mucilage with foreigners.- 

Τον Ιούνιο η βρετανική εφημερίδα Independent δημοσίευσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ερευνήσει τον αφρό που εμφανίστηκε στη Λήμνο. Εκείνο το διάστημα οι Ελλάδα υποστήριζε ότι το φαινόμενο οφείλεται στα φύκη, τη μόλυνση και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές καταλήγουν στην προειδοποίηση ότι ο αφρός στις θάλασσες οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις επιπτώσεις εν ολίγοις της κλιματικής αλλαγής. Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τα απόβλητα που καταλήγουν στις θάλασσες, με άλλα λόγια.

Στο Αιγαίο ωστόσο, το φαινόμενο της αφρισμένης θάλασσας είχε πολύ μικρότερες επιπτώσεις από την εικόνα που παρουσίασε ο Μαρμαράς στη γειτονική Τουρκία.

Για το XalkidikiPolitiki M. Σουνάς