Η αναρχία και η επιβολή των λίγων επικρατούν για άλλη μια φορά στις αποφάσεις για κατάληψη σχολικών συγκροτημάτων στα Ν. Μουδανιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών που τελεί υπό κατάληψη εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, με μια όχι και τόσο, όπως φαίνεται, ομόφωνη απόφαση των μαθητών. Το Σχολικό Συμβούλιο εκφράζει κραυγή αγωνίας μέσα από επιστολή που έστειλε σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα, στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τις πολιτικές οντότητες του τόπου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην επιστολή, η αστυνομία φέρεται να είναι αναρμόδια και οι εισαγγελικές αρχές αδιάφορες. Ο νόμος αφήνει ένα τεράστιο κενό και κρατά δεμένα τα χέρια των αρχών καθώς στις καταλήψεις καλούνται να αντιμετωπίσουν ανήλικα παιδιά και όχι ενήλικες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρέμβουν.

Παρόλα αυτά όμως προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, όπως για παράδειγμα, ποιος ελέγχει αν υπάρχουν μέσα στα σχολεία άλλα άτομα, οι λεγόμενοι εξωσχολικοί, ενήλικες πλέον καθώς έχουν κλείσει τα 18, ή αν γίνεται χρήση ουσιών, ή αν καταστρέφεται δημόσια περιουσία;

Το σχολικό Συμβούλιο στο ΕΠΑΛ Μουδανιών στερείται αποθεμάτων. Οικονομικών και ψυχικών. Σε κάθε τόνο διαμηνύουν ότι κάθε χρόνο πληρώνουν τα σπασμένα κυριολεκτικά αλλά επίσης δεν έχουν και αντοχές για να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Και οι γονείς που είναι στο πλευρό των καθηγητών, το ίδιο. Το συμβούλιο περιγράφει ένα σχολικό συγκρότημα με ελλιπή στοιχεία φρούρησης χωρίς βιντεοεπιτήρηση. Και εδώ πραγματικά αναρωτιέται κανείς: Θέλουμε σχολεία φυλακές;

 

ΓΕΛ Μουδανιών – Υπό τον φόβο νέων καταλήψεων

Μια μέρα ήταν μόνο η διάρκεια της κατάληψης στο Γενικό Λύκειο Μουδανιών. Ένα 24ωρο ήταν αρκετό για να υπάρξουν δολιοφθορές και ζημιές, όχι σε μεγάλη κλίμακα, αλλά και πάλι κοστοβόρες. Είναι γεγονός ότι η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελείας υπηρεσίας αλλά και πάλι δεν έγινε κάποια παρέμβαση καθώς κι εδώ η υπόθεση αφορά ανήλικους. Είναι επίσης γεγονός ότι παραβιάστηκαν πόρτες και κλειδαριές για να εισέλθουν στον χώρο του σχολείου οι καταληψίες. Δηλαδή, μια ομάδα δέκα ατόμων περίπου, που επικαλέστηκε, χωρίς να ισχύει, τη συναίνεση πολλών μαθητών ώστε να γίνει κατάληψη. Όλα τα παραπάνω έληξαν την επόμενη ημέρα κιόλας με τη συμβολή και των γονέων που διέψευσαν τις υποτιθέμενες υπογραφές των παιδιών τους και ζήτησαν να γίνουν κανονικά τα μαθήματα.

Στη σκιά των επεισοδίων στη Σταυρούπολη, η κάθε κατάληψη ενέχει κίνδυνο παρεκτροπής και δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που φοβούνται την παρείσφρηση ακροδεξιών, φασιστικών, ή γενικά ακραίων στοιχείων στα σχολεία που θα οδηγήσουν τις καταστάσεις στο μη αναστρέψιμο. Στο γενικό λύκειο Μουδανιών μάλιστα, ακόμη και η φωνή των γονέων δεν είναι τόσο ισχυρή καθώς δεν έχουν καταφέρει να συστήσουν Σύλλογο Γονέων με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Παράμετρος τελευταία αλλά ίσως πολύ σοβαρή, ο covid, που σαρώνει και μικρές ηλικίες, αλλά διχάζει όλες τις κοινωνίες, από τη χρήση μάσκας στα σχολεία μέχρι τον εμβολιασμό!