Ρεκόρ τιμής αλλά ταυτόχρονα ρεκόρ μειωμένης παραγωγής σημείωσε φέτος η πράσινη ελιά Χαλκιδικής. Το 1,70 που έδωσαν τελικά στους παραγωγούς οι έμποροι ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, όχι όμως αρκετά για να αντισταθμίσει τη μειωμένη, κατά 60 τοις εκατό, παραγωγή.

Έτσι, το προϊόν αναμένεται να  φτάσει στο εξωτερικό σε τιμές μαύρου χρυσού τους επόμενους μήνες και μαζί με αυτό, θα πωληθούν ακριβά και προηγούμενες σοδειές, ως αναμενόμενο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες από «καλούς» πελάτες ελλήνων εμπόρων που απειλούν ακόμη και με «σπάσιμο» της συνεργασίας που έχουν εδώ και χρόνια.

Το ζήτημα των αγροτικών αποζημιώσεων λόγω πανδημίας μπορεί να αποτέλεσε πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνητικών υπουργών Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Οικονόμου, παρόλα αυτά είναι γεγονός πως εκτός προϋπολογισμού ΥΠΑΑΤ δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών πιστώσεις πάνω από 11 εκ. ευρώ για την ενίσχυση παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς της χώρας που δεν έχουν ενισχυθεί έως σήμερα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.