Μετά τον ισχυρό σεισμό που έγινε στη Χαλκιδική το μεσημέρι της Κυριακής με επίκεντρο το Άγιο Όρος καθώς και τους πολλούς μετασεισμόυς, πολλοί ήταν οι σεισμολόγοι που ανέλυσαν το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχoυν φόβοι για πολλούς μετασεισμούς, ωστόσο οι ίδιοι παρακολουθούν τις εξελίξεις του ρήγματος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιο Λέκκα, η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία. Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο. Μιλώντας στο Thesstoday, εξήγησε ότι υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς όπως εξηγεί στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθον και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί.

 

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης ανέφερε στο iefimerida.gr ότι η μετασεισμική ακολουθία του φαινομένου είναι φυσιολογική, όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

«Η περιοχή αυτή έχει μεγάλο σεισμολογικό ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί την προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι το 1965 είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, το 1982 δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ και το 1983 δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί το φαινόμενο.

 

o Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στο CNN Greece επισημαίνοντας πως η δόνηση εντοπίζεται σε μια περιοχή, η οποία κατά τα τελευταία 40 χρόνια έχει δώσει πολύ ισχυρές δονήσεις.

«Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,4 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρου του Βορείου Αιγαίου, σε μια περιοχή που που εμείς οι σεισμολόγοι αποκαλούμε “Τάφρο του Βορείου Αιγαίου”. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει κατά το παρελθόν δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 7,0 και 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 1981 και το 1982 αντίστοιχα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «του συγκεκριμένου σεισμού επακολούθησαν άλλοι δύο μετασεισμοί με μικρά μεγέθη 2,8 και 2,6 Ρίχτερ αντίστοιχα».

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες αλλά και σε αρκετές ακόμη περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ακόμη και σε περιοχές της Αττικής. Αναμένουμε κι άλλους μετασεισμούς, όμως το ευτύχημα είναι ότι το επίκεντρο της εν λόγω δόνησης εντοπίζεται καθαρά σε θαλάσσιο χώρο».