Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στερεί από τις Αμερικανίδες το δικαίωμα στην άμβλωση, ωστόσο Καναδάς και Μεξικό δηλώνουν ετοιμότητα να υποδεχθούν όλες όσες επιθυμούν να διακόψουν την κύησή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, η αμερικανική δικαστική Αρχή έχει ήδη ψηφίσει να ακυρωθεί η ιστορική απόφαση του 1973 που νομιμοποιούσε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί και περάσει η ακύρωση, τότε ανοίγει ο δρόμος για δεκάδες πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις. Υπολογίζεται πως συνολικά 26 πολιτείες θα προχωρήσουν σε σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με την έρευνα που έχει διενεργήσει το Guttmacher Institute, ένας αμερικανικός ερευνητικός οργανισμός για τα δικαιώματα στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Μεταξύ αυτών και το Μίσιγκαν, το οποίο είναι δίπλα στο Οντάριο του Καναδά, όπου οι αμβλώσεις δεν αποτελούν ποινικό αδίκημα από το 1988.

Η Καναδή Carolyn Egan είχε βιώσει τις εποχές που οι συμπατριώτισσές της αναγκάζονταν να κάνουν ταξίδι στις ΗΠΑ για να κάνουν έκτρωση και πλέον εκτιμά πως αυτή τη φορά θα αντιστραφούν οι ροές.

Η υπουργός Οικογένειας του Καναδά, Karina Gould, διαβεβαίωσε πως οι Αμερικανίδες θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα για να λαμβάνουν τις επιθυμητές υπηρεσίες. «Εάν έρθουν και χρειάζονται πρόσβαση, σίγουρα, είναι μία υπηρεσία πως θα τους παρέχεται» σημείωσε.

Αλλά τα ταξίδια αυτά δεν είναι φθηνά και πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις που θα έχει η ακύρωση του ιστορικού νομοσχεδίου στην υγεία όσων δεν έχουν τα μέσα να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

Η άμβλωση κοστίζει περί τα 500 καναδικά δολάρια – 388 αμερικανικά – σε κλινική του Καναδά.

Την ίδια ώρα, στο Μεξικό προετοιμάζονται για την αύξηση των Αμερικανών επισκεπτών. Νοσοκομεία σε Τιχουάνα και Κοαχουίλα ετοιμάζονται για την αύξηση των ασθενών.

Το 2021 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε κηρύξει αντισυνταγματική την απαγόρευση αμβλώσεων, αλλά ορισμένες πολιτείες διατηρούν ακόμα τους περιορισμούς.

Πηγή: lifo