Η Ιστορική και Λαογραφική Εταίρεια “Η Βιθυνία” με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα μουσείων διοργάνωσε συνάντηση Συλλόγων και Φορέων Πολιτισμού για την ενημέρωση σχετικά με το πολιτιστικό δρώμενο “Μικρασίας μνήμες”.

H χθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με τις ευλογίες του Αρχιμανδρίτη Συνέσιου, εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέων Μουδανιών, ενώ χαιρέτησαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ν. Προποντίδας Δέσποινα Ραμανδάνη και ο πρόεδρος του πολιτιστικού αθλητικού οργανισμού Παναγιώτης Σαρόγλου.

«Αυτή την εκδήλωση τη σχεδιάζαμε από πέρσι, λόγω όμως της υγειονομικής κατάστασης δεν το είχαμε καταφέρει. Φέτος όμως και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων έγινε η αρχή και το κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους της Προποντίδας, ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας μιας και τόσο καιρό είχαμε αδρανοποιηθεί λόγω των γεγονότων», λέει στο XalkidikiPolitiki η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας “η Βιθυνία”, Ελένη Καρατζά, ενώ τονίζει ότι αυτό που έλειψε περισσότερο ήταν η ανθρώπινη επαφή.

Στο κάλεσμα της Βιθυνίας ανταποκρίθηκαν πολλοί σύλλογοι από τον ευρύτερο δήμο της  Νέας Προποντίδας συμμετέχοντας στην όμορφη εκδήλωση που πλαισιώθηκε με μικρασιατικά τραγούδια από τη δημοτική χορωδία.

Όπως αναφέρει η κα. Καρατζά το σπιτάκι του εποικισμού είναι ένα πιστό αντίγραφο όπως ακριβώς έφτιαχναν οι πρόσφυγες τα σπίτια τους που ήρθαν μετά την Μικρά Ασία: «Δημιουργήσαμε δηλαδή ένα τύπο σπιτιού από τα έξι που δημιουργούσαν τότε οι πρόσφυγες. Το “ντύσαμε”, το “φροντίσαμε” έτσι όπως το θυμόσασταν και εμείς από τους γονείς μας. Φανταστείτε όταν το επισκέπτονται οι πιο “παλιοί” συγκινούνται. Έρχονται στο μυαλό τους αξεπέραστες μνήμες…», λέει και υπογραμμίζει πως «σκοπός τους είναι η προβολή της ζωής των πρώτων κατοίκων».

Το μουσείο όπως η ίδια περιγράφει είναι γεμάτο από αντικείμενα από την αρχή της ζωής των προσφύγων στην Νέα Προποντίδα μέχρι που η ζωή τους άλλαξε και έγινε καλύτερη.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του λαογραφικού μουσείου αλλά και στο σπίτι του εποικισμού.

Στους εκπροσώπους των συλλόγων δόθηκαν αναμνηστικά με αναπαράσταση του επιταφίου της Μαριώρα από του Ελιγμούς της Βιθυνίας, ενώ μοιράσθηκαν και μικρασιάτικα εδέσματα σε όλους.