Λαμπρές ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε την Παρασκευή 24 Ιουνίου με το  “ταξίδι” μέσα από τον τηλεοπτικό φακό «ο Νέος Μαρμαράς πριν 40 χρόνια αμέσως μετά το νησί του Μαρμαρά από το 1992 έως σήμερα», και χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Προικόννησος.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου στην κεντρική εκδήλωση των αδελφοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν οι τελετές, προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ και ακολούθησαν χορευτικά. Οι εκδηλώσεις, μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ναύτη, άνοιξαν με την αναπαράσταση που ήταν αφιερωμένη στην αποφράδα ημέρα του ξεριζωμού που οι κάτοικοι του Μαρμαρά ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι τους: πομπή προς την εξέδρα και συγχρόνως μικρά πλοιάρια με πρώτη τη Σαντάλα ξεκινούν συμβολικά για τη νέα τους πατρίδα!

Ακολούθησαν χαιρετισμοί. Ο Μητροπολίτης Προκοννήσου κ.κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε στο νόημα της αδελφοποίησης που είναι η έκφραση αγάπης και εδραίωσής της, μεταξύ των αδελφοποιημένων περιοχών, ακόμη και για τις μελλοντικές γενιές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Π.Σ. Προικόννησος Αβραάμ Σαλπικτίδης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στις δύσκολες περιόδους του ξεριζωμού και στον τρόπο που οι κάτοικοι του Ν. Μαρμαρά αγκάλιασαν τις νέες τους πατρίδες.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας δήλωσε ευλογημένος που του δόθηκε η ευκαιρία να υπογράψει τα πρωτόκολλα αδελφοποίησης με τους δήμους που συμμετείχαν. «Εξίσου συγκινημένος εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια που γίνεται για την προβολή του νομού βρίσκει τη συμβολή της αντιπεριφέρειας. «Πολύ περισσότερο για τις αλησμόνητες πατρίδες που γιορτάζουμε φέτος. Ήρθαν οι πρόσφυγες, τους αγκάλιασαν οι ντόπιοι και έτσι η Χαλκιδική μεγαλούργησε», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τόνισε ότι και ίδιος ως έχων προσφυγική καταγωγή, στηρίζει κάθε ανάλογη προσπάθεια του Ν. Μαρμαρά.

Το ΥΜΑΘ εκπροσώπησε η κα Ζαφειρούλα Μυλωνά, επισημαίνοντας ότι ως πρόσφυγες τρίτης γενιάς όλοι οφείλουν να τιμούν τους πρόσφυγες που έκαναν τη νέα αρχή στη ζωή τους ερχόμενοι στα χωριά της Χαλκιδικής.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος τόνισε ότι ο Μαρμαράς αξίζει να ηγείται αυτής της προσπάθειας να είναι ενωμένες οι αλησμόνητες πατρίδες. «Πρέπει να έχουμε υψηλό φρόνημα απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται τις νέες πατρίδες. Την Ελλάδα», τόνισε με έμφαση.

Όπως δήλωσε η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου, οι πρόσφυγες μπορεί να άφησαν πίσω μνήμες και ψυχή, αλλά στη νέα πατρίδα έδωσαν την καρδιά τους, την ενέργειά τους. Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα ιστορική για τον δήμο του, ένα γεγονός που θα έχει και συνέχεια. Ο δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης, επεσήμανε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον δήμο Σιθωνίας και όσους στήριξαν την εκδήλωση. Ο αντιδήμαρχος του δήμου Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος έκρινε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία που όπως είπε τίμησε ιδιαίτερα τον δήμο τους.

Παρών στις εκδηλώσεις ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος που τόνισε ότι η χώρα περνά δύσκολες στιγμές και ανάλογες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές.

Ο κ. Σαλπικτίδης με εμφανή συγκίνηση μίλησε για την προσπάθεια της αδελφοποίησης που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, λέγοντας ότι η υπογραφή «αίματος» των πρωτοκόλλων έχει στόχο να διατηρήσει όσο γίνεται τις μνήμες και τα ιδανικά των αλησμόνητων πατρίδων.

 

Οι εκδηλώσεις…

Η παραδοσιακή χορωδία της Προικοννήσου τραγουδά για καλεσμένους και επισκέπτες και ανοίγει την εκδήλωση. Ένα δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ τους μεταφέρει στον Μαρμαρά…

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η υπογραφή των πρωτοκόλλων αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Σιθωνίας και των δήμων  Αριστοτέλη, Λήμνου, Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας, Ωρωπού, Αιγιαλείας.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανάγνωση του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης και η υπογραφή μεταξύ της κοινότητας του Νέου Μαρμαρά και των προέδρων των κοινοτήτων, Σάρτης, Ουρανούπολης, Νέων Ρόδων, Αμμουλιανής, Πυργαδικίων, Νέας Κούταλης, Αιγίου, Νέων Παλατίων, Λίμνης Ευβοίας  και η ανάγνωση πρωτοκόλλου αδελφοποίησης και υπογραφές μεταξύ Προικοννήσου και Π.Σ “Αφησιά” , Προσφυγική Αναγέννηση, Ουρανουπόλεως, Αμμουλιανής, Δήμου Αιγιαλείας, Χορευτικός Όμιλος “το Λύμνι”.

Η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών και μουσική συναυλία