Έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό και την τέταρτη δόση εμβολίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας με φόντο την αύξηση κρουσμάτων.

Η ενημέρωση για την τέταρτη δόση εμβολίου

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκινώντας την ενημέρωση, προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με το σκεπτικό που ώθησε την Επιτροπή να προχωρήσει στη σύσταση για την τέταρτη δόση εμβολίου.

«Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας αλλά και της μεγαλύτερης ανασοδιαφυγής και της χαλάρωσης των μέτρων, παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων (με κορονοϊό) που ευτυχώς λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών», σημείωσε αρχικά και τόνισε πως η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών παραμένει αμετάβλητη.

  • Η επιτροπή συνιστά να γίνει η τέταρτη δόση εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσους διαβιούν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
  • Συνιστά επίσης να γίνει σε άτομα ηλικίας 60 και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Για τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα δηλαδή ηλικίας κάτω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως τα δεδομένα για πρόσθετα οφέλη από την τέταρτη δόση εμβολίου με τα υπάρχοντα εμβόλια, είναι προσωρινά περιορισμένα.

«Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, εισηγούμαστε να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα σε άτομα ηλικίας έως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν έπειτα από σύμφωνη ιατρική γνώμη».

Υποστήριξε δε πως «κύριος στόχος το εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Γι αυτό το λόγο πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού».