Κάθε χρόνο στις 19 και στις 20 Ιουλίου, όλοι οι Μεταγγιτσινοί ξέρουν πως ήρθε η στιγμή να φωτιστεί και πάλι το βουνό του χωριού τους.

Αυτό θα το διαπιστώσεις όταν φτάσεις σε εκείνον το καταπράσινο λοφίσκο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Μεταγγίτσι, και όλα τα φώτα είναι αναμμένα για την γιορτή. Μαζί με αυτά, πλήθος κόσμου παίρνει την απόφαση να ανέβει το βουνό για να απολαύσει την πανέμορφη θέα, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα μαζί.

Σε ένα κλίμα κατάνυξης ντόπιοι και επισκέπτες σπεύδουν στο ομώνυμο ξωκλήσι για να ανάψουν ένα κεράκι, να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον ένδοξο προφήτη του Θεού, ενώ ύστερα σκορπίζονται σε παρέες και απολαμβάνουν το γλέντι που ακολουθεί έξω από το πανέμορφο μικρό εκκλησάκι.

Συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου, παραμονή της εορτής του προφήτη Ηλία, μετά τον εσπερινό και την περιφορά της εικόνας, ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με χορό, τραγούδι και φαγοπότι. Χορευτικές ομάδες γυναικών, ανδρών, ενηλίκων και η ομάδα των εφήβων θα κάνουν την εμφάνισή τους με χορούς από Μακεδονία και Θράκη.

Την επόμενη ημέρα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής και αφού τελεστεί η θεία λειτουργία παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου το οποίο ταξιδεύει το κοινό σε χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις για τον Προφήτη Ηλία κλείνουν κάθε χρόνο με το ΚονομάδκοΟι κονομάδες στα πλαίσια του παραδοσιακού κουρμπανιού μαγειρεύουν γίδα με μανέστρα για όλο τον κόσμο.

«Σήμερα στις 19:30 μ.μ. θα τελεστεί κανονικά ο εσπερινός στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στο Μεταγγίτσι και έπειτα θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ορχήστρα και φαγητό για τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος του χωριού Μάκης Κυπαρισσάς στο XalkidikiPolitiki, ενώ γνωστοποίησε πως «φέτος για διάφορους λόγους δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνόδευαν κάθε χρόνο την γιορτή με παραδοσιακούς χορούς και δρώμενα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο στις 20 Ιουλίου, ημέρα εορτής του προφήτη θα τελεστεί το πρωί η θεία λειτουργεία και έπειτα θα ακολουθήσει το παραδοσιακό κουρμπάνι, το οποίο φέτος, λόγω της ημέρας (Δευτέρα) θα περιλαμβάνει φασολάδα.

Αν ο δρόμος σας φέρει απόψε στην Σιθωνία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ομώνυμο ξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Μεταγγίτσι…και οπωσδήποτε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα σουβλάκια που θα ψήνονται, όπως κάθε χρόνο, στον προαύλιο χώρο του προφήτη Ηλία, γιατί σίγουρα θα νοστιμίσουν το βράδυ σας!

Η ιστορία του Προφήτη Ηλία

Όπως στο Μεταγγίτσι, έτσι και σε όλη την Ελλάδα, τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων. Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού συνδέεται με τον τρόπο ζωής του προφήτη.

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού, γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ. Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού, το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά».

Σε πολλές περιοχές, ο προφήτης Ηλίας συνδέεται με τους αγρότες και τις μετεωρολογικές συνθήκες, καθώς θεωρούταν ρυθμιστής της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καλοκαιρινό ήλιο, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Τα θαύματα που αναφέρονται εκεί είναι πολλά και συνδέονται με την ιδιότητά του αυτή, καθώς είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Επίσης, είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ, έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή. Όλα αυτά με βάση πάντα την Παλαιά Διαθήκη.

Ωστόσο, ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν ναύτης. Σύμφωνα με αυτή, η θάλασσα προσπάθησε αρκετές φορές να τον πνίξει και όταν ο ίδιος κουράστηκε από τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην έχει καμία σχέση με τη θάλασσα. Για την ακρίβεια, επιθυμούσε να ζήσει σε ένα μέρος όπου κανείς δεν θα ήξερε τι σημαίνει θάλασσα και τι καράβι. Έτσι, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά. Όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τόσο ανέβαινε ψηλότερα, ώστε να φτάσει εκεί που κανείς δεν θα αναγνώριζε το αντικείμενο.

Όταν τελικά έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν βοσκό και του έκανε την ίδια ερώτηση. Ο βοσκός, αδυνατώντας να αναγνωρίσει τι ακριβώς ήταν αυτό που του έδειχνε, του απάντησε πως είναι ξύλο. Ο Προφήτης Ηλίας τότε βρήκε επιτέλους αυτό που έψαχνε και από τότε έμεινε εκεί, κοντά στους ανθρώπους των βουνών.

Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε πως στις 20 Ιουλίου που γιορτάζεται η μνήμη του Προφήτη, δεν είναι η κοίμηση -γιατί ο Προφήτης σύμφωνα με τη θρησκεία δεν πέθανε ποτέ- αλλά η ανάληψή του. Συγκεκριμένα, ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, “εις τον ουρανό”, αλλά άφησε ο Θεός να νομίζουμε ότι ανελήφθη, και ζει κάτω στη γη μαζί μας, χιλιάδες χρόνια τώρα.

Πηγή φωτογραφιών: Georgios Zissopoulos, Rania Mous, Michael Zersch