Η ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, δηλαδή ο Δεκαπενταύγουστος, είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχει ένα τελετουργικό που συνδέεται με την ημέρα αυτή καθώς θεωρείται το ”Πάσχα του Καλοκαιριού”.

Το χωριό της Σάρτης Χαλκιδικής που ανήκει στον δήμο Σιθωνίας είναι ένας δημοφιλής προορισμός του καλοκαιριού για Έλληνες και ξένους τουρίστες, καθώς ξεχωρίζει για το καταπράσινο τοπίο του, τα πανέμορφα σοκάκια του και τις πανέμορφες ακρογιαλιές του…Συνάμα είναι κι ένας τόπος που η θρησκεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Όποιος επισκεφθεί το παραθαλάσσιο χωριό της Σάρτης πρέπει να επισκεφθεί τον Ιερό ναό που δεσπόζει εκεί ”Κοίμηση της Θεοτόκου”, ο οποίος πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για τον κόσμο που προσεύχεται στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Η ιστορία του ναού

Ο ναός φτιάχτηκε από τους ξεριζωμένους πρόσφυγες κατοίκους της, τους Αφησιανούς, με κόπο και μόχθο οι οποίοι θέλησαν να κοσμήσουν την εκκλησία με τα Ιερά κειμήλια που έφεραν από την αλησμόνητη πατρίδα τους.

Ο ναός αφιερώθηκε στην μητέρα των χριστιανών, στην οδηγήτρια όλων, την Παναγία. Η πράξη αυτή αποδίδεται ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευχαριστίας στην Υπεραγία Θεοτόκο καθώς τους φύλαξε από την μανία των αλλοθρήσκων και τους οδήγησε ασφαλείς σε έναν ευλογημένο τόπο, την σημερινή Σάρτη.

Οι Αφησιανοί νιώθουν το στήριγμα και την παρουσία της Παναγίας ζωντανή καθώς η ιερά εικόνα της Παναγιάς της Ελεούσας δεν σταμάτησε ποτέ να θαυματουργεί από την ημέρα που κατέβηκε από τον θρόνο της τότε ενορίας που υπήρχε στην παλιά πατρίδα τους.

Λέγεται πως μέχρι να πάρουν οι κάτοικοι τον δρόμο που τους επιφύλαξε η μοίρα για την προσφυγιά το καράβι δεν ξεκινούσε μέχρι την στιγμή που μπήκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς, η οποία τους καθοδηγούσε πιστά στο νέο τους μακρινό ταξίδι…

Το ”Πάσχα του Καλοκαιριού”, η χάρη της Παναγιάς στη Σάρτη και το έθιμο

Κάθε χρόνο στον εορτασμό της, τον Δεκαπενταύγουστο χιλιάδες πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν και να γονατίσουν στο προσκεφάλι της για να απευθυνθούν σε αυτή ή και να την ευχαριστήσουν θερμά.

Είναι γεγονός πως στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνου προσκυνητές από τα πέρατα του κόσμου παραμένουν πιστοί στο ραντεβού τους και επισκέπτονται την Σάρτη και τον Ιερό ναό της ”Κοιμήσεως της Θεοτόκου” για να προσκυνήσουν και να λάβουν ευλογία από τον Αγιασμό που τελείται μπροστά στην θαυματουργή εικόνα.

Η εκκλησία της Σάρτης μάλιστα την λαμπρή αυτή ημέρα τηρεί πιστά το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο που χρονολογείται από πολύ παλιά.

Ο στολισμένος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του χωριού σε μεγαλοπρεπή πομπή την ώρα που οι καμπάνες του ναού ηχούν ασταμάτητα.

Ο φετινός εορτασμός στη Σάρτη 

Θα εορταστεί και φέτος η λαμπρή αυτή ημέρα της Ορθοδοξίας, το ”Πάσχα του Καλοκαιριού” στη Σάρτη με τις πρέπουσες τιμές.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει ο αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και η περιφορά του στολισμένου επιταφίου, ενώ αύριο, ανήμερα της Παναγίας θα γίνει πανηγυρική θεία λειτουργεία με το έθιμο που έχουν στο χωριό από την παλιά πατρίδα στο τέλος της θείας λειτουργείας να κατεβάζουνε από τον θρόνο της την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, ώστε να κάνουνε ενώπιον της Αγιασμό, τον οποίο μάλιστα αργότερα τον παίρνει ο κόσμος μαζί του στο σπίτι για ευλογία.